Reguliersdwarsstraat 84: GARAGE AMERICAIN



Nu een 3 panden breed restaurant

Midden jaren vijftig zit links Garage Americain

Boven de garage ingang staat het in de jaren vijftig in een stevige schreefletter: Garage Americain. Die letter lijkt geïnspireerd op een zogenaamde egyptienne, herkenbaar aan de dik dun verhoudingen en de stevig schreven. De hoofdletter A heeft dan wel de passende kuif-naar-links, de R heeft echter een te magere buik aan de rechterkant. Maar dat zijn slechts letters, een veel belangrijker verhaal om uit te zoeken is: wat doet die beletterde Garage Americain alhier?

Tegenwoordig is de Reguliersdwarsstraat één en al horeca, vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw zitten er naast café’s en nachtclubs, een vishandel en aardig wat garage's. Garage Americain zit er pas sinds midden jaren vijftig. Het bedrijf is van weduwe Antoinette P.L. Anssems-Neetens, die samen met haar zoon Carolus Francois - oftewel Karel - de garage runt die haar man al in 1925 is begonnen. Maar dat was in de Kerkstraat.


De Kerkstraat 168, in 1960 verbouwt in deze vorm, 2024

Een moderne letter boven een klassieke garage van C.F. Anssems, 1956

Deze C.F. Anssems neemt dat jaar de onderneming over van M. Trompetter wanneer deze er een andere plek voor zoekt. Op Anssems zijn woonadres op de Kerkstraat 168 is er plek, boven de ingang laat hij Garage Americain schilderen. Al snel moet hij uitbreiden naar no. 176. Maar het harde werk zorgt ook voor veel stress, want Anssems overlijdt veel te jong in 1939. Voor treuren lijkt er geen tijd: weduwe Antoinette zet de onderneming rap voort, samen met de al jaren in dienst zijnde mecaniciens. Plus de dan nog kleine Karel.

In 1960 laat ze de pui op de Kerkstraat 168 en 176 verbouwen naar de huidige vorm. Antoinette heeft het plan om langzaam maar zeker de tussenliggende bedrijfsruimtes over te nemen en ook die in deze stijl te verbouwen, zodat het een brede ruimte lijkt. Ze krijgt daar - gelukkig voor de authentieke puien - geen groen licht voor van de gemeente.


Rond 1900 nog voor paard en wagen, later voor gemotoriseerd verkeer

De garage op de Reguliersdwarsstraat heeft de familie Anssems overgenomen van J.J. de Haas. Deze woont met zijn familie op no. 80. De ruimte eronder hoort ook bij het bedrijf. Eind 19e eeuw zit er de hoef- en rijtuigensmederij van de heer J.L. Hundling. Die tekst staat dan netjes in een cowboy-letter geschilderd bovenaan de pui. De familie Hundling poseert er statig voor.

Het Barkus Busje is in de jaren zestig te koop bij Gararge Americain

Niet alleen tankt en onderhoudt Garage Americain hier auto's, men verkoopt ze ook. Daarvoor zijn ze agent van bijvoorbeeld Goggomobil en het Barkus Busje. Nadat in 1962 moeder Antoinette is overleden neemt zoon Karel alle lasten op zijn schouder.

Het verbouwingsplan uit 1969 is de huidige vorm van de pui

De plek op de Kerkstraat wordt volop gebruikt als garage, misschien is het praktisch om dan van de Reguliersdwarsstraat een showroom te maken? Zo gedacht, zo gedaan: het café op no. 82 wordt erbij gekocht en de vaste architect K. Molman maakt voor deze plek een plan met ruime ramen. Zoals je op de recente foto helemaal bovenaan ziet, is het volledig uitgevoerd, maar iets is mis gegaan. Want Karel verhuist de hele Garage Americain even later terug naar de Kerkstraat.

Waarschijnlijk heeft hij dezelfde stoornis in zijn lichaam als zijn vader: in 1973 overlijdt ook hij veel te jong: slechts 49 jaar oud. Het betekent ook het einde van Garage Americain.

Wat je toch allemaal van je stad te weten komt, met het uitzoeken van wandwoorden!



> GRACHTENGORDEL - ZUID

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Grachtengordel - Zuid