Rembrandtplein 3 en 7: SIGAREN VAN BOELE EN BOELE



Rembrandtplein 3, 5 en 7, 2024

Rembrandtplein 3, 5 en 7, rond 1900

Rembrandtplein 3: W.G. Boele senior

Rembrandtplein 7: C.J. Boele & zoon

Met een schaduw letter staat het op de gevel van no. 3 geschilderd, op de kroonlijst van de pui staat het in een reliëf letter en op het zonnescherm staat het luid en duidelijk: W.G. Boele senior. Hij verkoopt hier sigaren en zijn fabriek heet De Beurs. Op no. 7 staat de naam nog een keer, maar dan met C.J. ervoor en & zoon er achter. Deze tekst staat in een andere reliëf letter op de display borden die aan de muur zijn gemonteerd. Heb dat iets met elkaar te maken of zo?

Algemeen Handelsblad, 14 april 1889

Nou, dit zijn vader Willem Gerrit en zoon Cornelis Johannes uit Kampen. In die stad maakt en verkoopt Willem Gerrit - samen met zijn pa die ook Cornelis Johannes heet - al sinds 1847 aan de Oudestraat 36 - 38 zijn Beurs van Berlage sigaren. De fabriek staat erachter en loopt tot aan aan de Hofstraat. In de jaren zestig van de 19e eeuw is de onderneming het middelpunt van de sigarenindustrie in Kampen. Al snel opent Willem Gerrit door heel het land winkels en dependances. Die hier op het plein is de eerste.
Zoon Cornelis werkt hard mee in de fabriek, waar dan al meer dan 150 mannen - en vrouwen - werken. Die zijn werkzaam als sigarenmaker, sorteerder, plakker, tabaksbereider, melangemaker enzovoort. Ook is er een steendrukkerij voor het produceren van verpakkingen en etiketten voor de rookwaar. Willem Gerrit zorgt voor lessen in lezen en schrijven voor werknemers inclusief hun vrouwen en kinderen. En hij beheert een zieken- en begrafenisfonds voor hen. Het personeel blijft lang in dienst en dat zorgt voor sigaren van hoge kwaliteit. Niet voor niets is W.G. Boele senior hofleverancier.


Affiche van Carel Adolph Lion voor het sigarenmerk

Als gevolg van een stevige onenigheid met zijn vader Willem Gerrit, stapt Cornelis Johannes in 1888 uit de onderneming. Hij begint aan de overkant op de Oudestraat in Kampen zijn eigen sigarenwinkel en -fabriek. Hij geeft die ook de naam De Beurs, maar dan in het Spaans: La Bolsa. En hij start op het Rembrandtplein onder de naam C.J. Boele & zoon zijn winkel een pand verder dan die van pa. Even later heeft hij ook winkels aan de Ferdinand Bolstraat en de Nieuwe Herengracht. Er bestaat zelfs een bouwtekening voor een aan het Damrak, maar die is nooit uitgevoerd.

Perspectieftekening van architect J.A. van Straaten, rond 1900

In 1895 is de sigarenfabriek W.G. Boele senior nog steeds het topbedrijf van Kampen, in 1897 is het 50 jarig jubileum. Een jaar later draagt Willem Gerrit de leiding over aan zijn compagnon W. van der Muelen. Boele overlijdt in 1900. De firma wordt in 1925 overgenomen door La Bolsa van zoon Cornelis. Als zijn winkel even later vertrekt is alleen nog maar horeca aanwezig op het Rembrandtplein.

Rembrandtplein 3, 5 en 7, 1956


> GRACHTENGORDEL - ZUID

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; tijdbeeld.com; kampenaandearbeid.nl; Stedelijk Museum; Rijksmuseum; tabakshistorie.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Grachtengordel - Zuid