Rembrandtplein 56: NAAST DAT COMMERCIËLE CAFÉ



De oostkant van het Rembrandtplein, richting Utrechtsestraat, 2024

De oostkant van het Rembrandtplein, richting Utrechtsestraat, rond 1880

Rechts op no. 56 het Café du Commerce, met links daarvan het Centraal Magazijn

Ooit was het een ruime plek, dit deel van het Rembrandtplein. Daarentegen was de doorgang naar de Utrechtsestraat stukken smaller, Hotel Rembrandt blokkeert dan de doorloop. De naam van het hotel staat in reliëf op de kroonlijst, boven de pui staat het in een zogenaamde cowboy-letter op een display bord. Op no. 56 is in zo'n zelfde letter Café du Commerce geschilderd, op de puilijst staat café billiard. Links daarvan, op de kroonlijst van no. 58, staat Centraal Magazijn. Op een breed bord boven de eerste etage lees je lampen, metaalwaren, enz.. Op de ramen is geschilderd dat er finale uitverkoop is. De rede daarvan is de liquidatie van de zaak. Want de meeste van deze panden worden gesloopt voor de nieuwbouw van een blok appartementen met daaronder diverse nieuwe winkels.

Het nieuws van den dag, 27 augustus 1879

Over Café du Commerce is niet veel informatie bewaard gebleven, behalve dat er in de jaren tachtig van de 19e eeuw poffertjes worden gebakken. Het Centraal Magazijn op no. 58 is van P. Burk, hij is ook agent van de Adam's Furniture Polish. In 1879 kondigt hij al de finale uitverkoop aan in de krant. Maar Burk's onderneming is niet voorbij, hij verhuist het naar het Weteringplantsoen.
Een pand verderop runt B.H. Linschoten Jr. zijn fabriek en magazijn voor petroleum kookstellen. Daar adverteert hij ruim mee in de krant en zijn ondernemen is pas echt voorbij als in 1887 de panden werkelijk worden gesloopt.


Het nieuws van den dag, 12 juni 1879

Het Rembrandtplein is in die dagen populair bij kunstenaars en artiesten. In de Amstelstraat zijn dan allerlei podia gevestigd en verderop op het plein zit dé culture ontmoetingsplek van die dagen: café Mille Colonnes. Dus zodra de nieuwbouw klaar is, wordt het bewoont door vooral creatieven in allerlei vormen en maten. De winkels op de begane grond passen daar goed bij. Rechts zit - handig voor de acteurs - een foto studio, in het midden het bloemenmagazijn van H. Munniks en links de sigarenhandel van Hattink & Co.

Hotel Rembrandt is ook onderhanden genomen en heeft een moderne gevel. Op het dak komt midden jaren twintig zelfs een actieve lichtkrant: van rechts naar links lopen constant teksten over recente wereldse gebeurtenissen. Tussendoor verschijnen er reclame teksten. Het zorgt voor aardig wat aanloop van nieuwsgierigen. Elders in de stad zijn vergelijkbare displays, maar dan met constant dezelfde reclametekst.


Het Rembrandtplein met rechts de Utrechtsestraat, 2024

Het Rembrandtplein met rechts de Utrechtsestraat en op het dak van Hotel Rembrandt de lichtkrant, rond 1926

Aan de muur hangt een geschilderde Blue Band reclame

En de winkels van Hattink & Co en H. Munniks zijn netjes beletterd

Een paar jaar later veilt het hotel ineens haar complete interieur. Want de gemeente eist hier alle panden tussen de Amstelstraat en de Herengracht op. Al die ruimte is nodig voor de bouw van de Amsterdamse Bank naar een ontwerp van architect Berlage.

> GRACHTENGORDEL - ZUID

ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Grachtengordel - Zuid