Sint Antoniesbreestraat 67: ROOMBOTER EN LINGERIE
Sint Antoniesbreestraat met rechts het Huis van Pinto in 2024
Sint Antoniesbreestraat met links roomboter en lingerie in 1934
In 1934, het jaar dat deze foto is gemaakt, is Manasse Hoofiën - geboren te Steenwijk - al zo’n veertig jaar eigenaar van het pand. In het onderhuis heeft hij zijn boter en kaas winkel. In de krant adverteert hij als de Friesche Boterwinkel en heeft hij een filiaal in Den Haag. De waar staat onder rabbinaal toezicht en heeft al snel door heel het land een goede naam.
Roomboter van Hoofiën en lingerie van A. Corper
In 1916 staat hij niet met roomboter in de krant, maar met plafondschilderingen. Die komen tevoorschijn als hij de gasleidingen voor verlichting laat vervangen met elektrische. Hij brengt het Stedelijk Museum toch maar eens op de hoogte, maar zelf heeft hij niets met cultureel erfgoed. Zij maken voorzichtig het plafond schoon en meer en meer beschildering komt tevoorschijn. "Nou, neem dan maar mee!" zegt Hoofiën. Het plafond wordt geduldig losgehaald en getransporteerd naar het Stedelijk. Restaurateur Heijdenrijk legt twee voorstellingen uit het oude testament bloot. Volgens een specialist is het geschilderd door een leerling van Rembrandt.
Algemeen Handelsblad, 27 juli 1916
De bel-etage met het gemoderniseerde plafond is even later verhuurd aan Abraham Corper. Hij laat op de gevel duidelijk schilderen wat hij onderneemt: een lingerie fabriek. Ook maakt hij kousen, sokken, tricotages, blouse's, lakens, slopen, wollen vesten, pull-overs, truien, kleedjes, enzovoort. Oftewel: u vraagt, wij naaien! De onderneming loopt goed, want begin jaren dertig verhuist de familie naar het nog jonge Amsterdam Zuid, zodat hier alle ruimte voor het naaiatelier is. Vanwege die uitbreiding zoekt Corper personeel, waaronder ook huisnaaisters. Deze dames werken thuis op hun eigen naaimachine, meestal voor een veel te laag loon.
Links Dergen & Kleerekoper, rechts feestartikelen
Wat we tegenwoordig het Huis van Pinto noemen is voorheen niet meer dan een opslag voor ondermeer de producten van Corper. Op de begane grond zit dan het magazijn van Dergen & Kleerekoper, verderop zijn feestartikelen te koop.
Huis van Pinto, gerestaureerd in 1977 met elegant smeedwerk
Het smeedwerk op de prent van het Huis van Pinto uit de 17e eeuw
Bij de renovatie van het pand midden jaren zeventig is ook het smeedwerk voor de ramen terug aangebracht. De bron voor de vorm is een prent uit de 17e eeuw. Het is ruimtelijk uitgewerkte kalligrafie, zoals die in de Gouden Eeuw op bijvoorbeeld officiële papieren staat. Dat schrijfwerk is vaak opgebouwd uit initialen met volop glooiende ornamenten, net nog leesbaar in allerlei vormen, hier en daar gespiegeld. Zoek maar eens uit hoe vaak de P van Pinto er in staat!
Kalligrafisch smeedwerk uit 1977
Smeedwerk in de balustrade op de gevel
> NIEUWMARKT
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; data.amsterdam.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage