Spuistraat 255: DE RAAP VAN WINKELMEIJER

Spuistraat 255, 2023


Spuistraat 255, 1918

Eerst dacht WandWoorden dat ene Raap hier zijn patent sla- en lijnolie verkocht, maar sorry, die raap is gewoon olie*. Het staat op een uit de jaren twintig van de vorige eeuw hippe manier geschilderd: het van groot naar klein (en andersom) perspectief. Ook is er zeep, zout, soda en vetloog te koop voor de schoonmaak. Je kunt de waar en gros meenemen voor je winkel of per stuk, voor thuis.

Het winkeltje is er zeker vanaf 1898 en is van de heer C.H. Winkelmeijer (heerlijke achternaam, toch?) en zijn zoon. Jammergenoeg heeft WandWoorden over dit duo niet meer ontdekt, dan dat zij naast de olie ook petroleum verkochten. Dat doen ze niet hier, maar een paar panden verderop, op no. 247. Daar is geen beeld van gevonden.

Na de olie van Winkelmeijer wordt hier tot de midden jaren twintig verf en glas verkocht. Daarna zit er even een rijwielhandel, maar tot ver in de jaren zestig is het het kantoor van een bestel- en afhaaldienst. Daar zitten er in die dagen veel van in deze buurt. In de jaren zeventig is het de Saboya boetiek: voor sandalen en andere folklore items uit Afrika!


* Bijna geheel verdrongen door de goedkopere koolzaadolie volgens Wikipedia


Prinsengracht 276: KOLONIALE WAAR BIJ LOOSE

Laurierstraat 103 - 107: HET VLEESCH VAN VREES

Het Muntplein: RECLAME! RECLAME! RECLAME!



WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde