Suikerbakkerssteeg 40 - 42: BAUMANN EN KNAUBER GRAVEREN!

Tegenwoordig is deze smalle, maar hoge zijmuur helemaal blanco, maar tot ver in de jaren tachtig stonden er nog leesbare sporen op van een reclame uit het begin van de vorige eeuw. In die tijd hebben Christiaan Ernst Baumann en Friederich Ludwig Knauber, hier in de Suikerbakkerssteeg (wat een heerlijk naam) op no. 40 - 42 namelijk hun onderneming. Beide zijn graveur en afkomstig uit Duitsland. Zij zijn, net zoals zoveel van hun jonge landgenoten in de 19e eeuw in het buitenland op zoek gaan naar meer financiƫle houvast.

Begin vorige eeuw werken zij bij J.A.A. Gerritsen aan de Looiersgracht, maar al snel komen zij in conclaaf met hem. Deze beticht hun in een rechtszaak, dat zij producten zoals een klem, een pons, medailles, 'als mede een kaliber' en nog veel meer van hem hebben gestolen. Hun uitleg is dat zij, zoals ze dat als vertegenwoordigers in Duitsland hebben geleerd, gewoon materiaal meenamen om mogelijke klanten voor de service van Gerritsen nieuwsgierig te maken. De rechter geeft hun gelijk, ze worden vrij verklaard en krijgen niets ten laste gelegd.


Omdat ze als vertegenwoordiger al veel contacten hebben gemaakt met potentiƫle klanten, beginnen Baumann en Knauber samen een graveerinrichting in de Suikerbakkerssteeg. Op de smalle muur aan de Nieuwezijds Voorburgwal wordt van boven naar beneden, met letters onder elkaar 'graveurs' in kapitalen geschilderd. Daaronder komt op een lichter vlak 'Firma Baumann & Knauber, graveerinrichting voor kunst & nijverheid'. Onderaan staat nog een lange lijst met hun koopwaar: medailles, kruisen, insignes, ambtspenningen, stempels, kransen, eretekens, etcetera.

In het begin van de vorige eeuw laten grote en kleine ondernemers graag hun waar en kwaliteit zien op tentoonstellingen in bijvoorbeeld het Paleis van Volksvlijt aan het Frederiksplein. Voor de heren Baumann & Knauber levert dat een bronzen medaille op op de Internationale Tentoonstelling van Ambachtswerktuigen aldaar in 1907. Vanwege dat succes openen ze een winkel even verderop van hun werkplaats, aan de Nieuwezijds Voorburgwal 83. Maar als het vennootschap in 1909 wordt ontbonden, verhuist Christiaan Baumann een paar jaar later de winkel terug naar de Suikerbakkerssteeg.
Na het overlijden van Baumann in 1947 wordt het bedrijf door zijn nazaten verplaatst naar de Herengracht 131. In 1970 verhuist men het naar de Palmstraat 62 - 66, waar de onderneming actief blijft tot begin jaren negentig.

Wat je toch weer allemaal te weten komt van je stad met het uitzoeken van wat restjes belettering op een foto van een zijmuur.




Nieuwe Nieuwstraat 26: DE MELKINRICHTING VAN VAN WEES

Bellamystraat 93: HET STAMPWERK VAN WIESEMANN

Nieuwezijds Voorburgwal 69 -73: DE TIJD GEDRUKT

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde