Vijzelstraat 22: DE VOLLE ZIJMUUR VAN DE JONG
De Vijzelstraat met links de doorgang naar de Reguliersdwarsstraat, 2024
Links de Reguliersdwarsstraat, rechts de Vijzelstraat, rond 1916
Op de hoek de winkel van horlogemaker J.L. de Jong
Op het uithangbord voor de etalageramen aan de Vijzelstraat staat het netjes geschilderd: J.L. de Jong, horlogemaker, voorheen J.C. Beyer. Aan de stijl te zien is het uitgewerkt door dezelfde schilder als die van de wijn en cognac reclame van J. Le Minje op het bord bij de trap.
En de reclame van J. Le Minje bovenaan de trap
Le Minje gebruikt deze huisstijl op advertenties door heel de stad. Op de zijmuur aan de Jodenbreestraat bijvoorbeeld staat het begin van de vorige eeuw een stuk groter geschilderd. Terwijl die op de reclame-verzamel-muur aan de Kalverstraat bij het Muntplein compact is.
Le Minje groot op een zijmuur van de Jodenbreestraat, rond 1912
Een volle zijmuur aan het Muntplein met Le Minje in het klein, rond 1912
Zo'n vaste vorm heeft ook de reclame van Reckitt's zakje Blauw. De witmaker voor de was staat zo goed als zeker op emaille borden, waarschijnlijk gemaakt door de specialist hierin: Langkat.
Emaille borden van Reckitt's zakje Blauw
Rechts onder staat de naam van de schilder
Daar weer boven hangt een ruim canvas doek van de Nederlandse Lloyd, verzekeraar voor brand en inbraak. Ook deze huisstijl kom je in allerlei vormen maten tegen in de stad. Rechtsonder op het doek staat - jammergenoeg niet leesbaar - de naam van de maker.
Horlogemaker Johan de Jong leert het vak in zijn geboorteplaats Zoeterwoude bij Leiden. Met zijn moeder verhuist hij even later naar de Kinkerstraat in Amsterdam, begin 20e eeuw neemt hij de winkel aan de Vijzelstraat over van J.C. Beyer. Johan woont met zijn gezin achter de winkel, met zicht op de Reguliersdwarsstraat.
Vastgelegd net voor de sloop van het blok, 1917
Maar ja, heel de Vijzelstraat wordt na 1917 verruimd, dus deze smalle doorgang naar het Muntplein moet er ook aan geloven: alles aan de even kant wordt gesloopt. De familie De Jong verhuist naar de Utrechtsestraat 21, dat is waar nu de Boerejongens Coffeeshop zit. Johan de Jong en zijn nazaten runnen er een horlogewinkel tot eind jaren zestig. Jammergenoeg is er geen fotografisch bewijs aanwezig bij de beeldbank in het stadsarchief van Amsterdam.
Nu coffeeshop, tot eind jaren zestig horloges en J.L. de Jong
> GRACHTENGORDEL - ZUID
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl;
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Grachtengordel - Zuid