Zandpad 2: GENERATIES GROEN BIJ P. SWEERS & ZOON

Er groeit al jaren klimop aan het Zandpad 2, maar tot ver in de jaren tachtig stond er op deze muur groot wat je er voorheen kon krijgen: bloemen en planten! Met de vorm van het dak mee staat in een schreefloze letter dan de naam P. Sweers & zoon geschilderd. Eronder lees je (met letters van zeven bakstenen hoog) hun service: bloemwerken, versieringen plus aanleg en onderhoud aan tuinen.

In 1867, hetzelfde jaar dat het Vondelpark aan de overkant van het pad wordt aangelegd, begint Pieter Sweers hier zijn onderneming. Ter gelegenheid van het 25-jarig regeringsjubileum van koning Willem III, laat hij in onderstaande advertentie trots weten dat je bij hem moet zijn voor de versiering van je huis, straat of heel de gracht. En dat voor 'billijke prijzen'!


Sweers weet die dagen van aanpakken, want bij tuinbouwtentoonstellingen in bijvoorbeeld het Paleis voor Volksvlijt wint hij prijzen. Maar soms is er ook tegenslag, zoals bij een brand in 1906 in een van de kassen op de werkplaats. Het komt door een defect aan de verwarmingsinrichting. De toegesnelde brandweer 'met kaars-lantaarns door den tuin gaande, bluschten het vuur met eenige emmers water' rapporteert het artikel in de lokale krant.
Pieter overlijdt op 79-jarige leeftijd in 1907, zijn zoon (met dezelfde voornaam) neemt het bedrijf over. Vijf jaar later is er het feest voor L.F.A. Wilhelm, die werkt dan al veertig jaar!


In een ruim artikel in De Tijd aan het eind van de jaren dertig, vertelt Sweers op zeventigjarige leeftijd vol liefde over de bloemkwekerij van de familie en de 'reuzen-rhododendron' die achter het huis groeit. Het bedrijf zelf wordt dan al gerund door Hendrik Sweers.
Midden jaren zestig bedenkt de familie, naast het vaste doen en laten, het concept voor de vakantie-opvang voor kamerplanten: het 'plantenpension'! Met regelmaat haalt dit concept de krant en het wordt al snel overgenomen door andere groencentra in het land.
Honderdzes jaar nadat Pieter Sweers aan het Zandpad de onderneming begon, is het voorbij als Hendrik in 1973 op 85-jarige leeftijd overlijdt.

En als je een keer door deze straat wandelt, zoek dan de eerste steen in deze echt niet grote gevel!




Borgerstraat 87: KWALITEITSRIJWIELEN BIJ BIERSMA

Jacob van Lennepstraat 82: JAN BUURMAN GESCHILDERD

Corellistraat 1: DE STRAK BELETTERDE SCHOOL

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: West, Vondelparkbuurt