Albert Cuypstraat 239: BERLIJNSCH WASSEN


Op de zijmuur aan de Albert Cuypstraat 239 is de gevelreclame van de "Berlijnsche Stoomververij" in 2017 gerestaureerd door Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA), naar zoals het een dikke eeuw geleden op deze muur stond.

A. L. Canneman begon het bedrijf in 1898 aan de Houtmankade 40, maar het heeft niet lang volgehouden, in 1899 is het al failliet. De winkel wordt overgenomen door C. J. Tjaden in 1900. Hij heeft al stomerijen aan de Nieuwe Leliestraat, Nieuwe Hoogstraat en Eerste Helmerstraat en laat zijn naam in een vette letter op een gekleurd vlak bovenop "Berlijnsche" schilderen. In zijn advertenties schept hij graag op over hoe groot hij is, maar misschien probeert hij naast textiel ook andere niet zo frisse dingen schoon te wassen, want in 1905 wordt ook hij failliet verklaard…
 

Lang zat de reclame verstopt onder een laag dekverf, maar door afbladderen daarvan kwam langzaam maar zeker meer tevoorschijn. Dus een goede reden voor de WHGA om in 2017 navraag te doen bij het stadsdeel en de eigenaar van het pand voor mogelijke restauratie.

Na groen licht zijn de steigers neer gezet en is van dichtbij de stand van zaken van de letters bekeken. Snel wordt duidelijk dat de originele reclame door een zeer professionele schilder strak en dik is aangebracht. Bijna alle letters blijken nog goed zichtbaar onder de witte dekverf. Zonder problemen kan restaurateur Hans Koning zo goed als alles naschilderen, inclusief de wijzende handen.
Maar van 'Berlijnsche' is niets meer over. Daar heeft C. J. Tjaden een vol vlak overheen laten schilderen en in een dikke letter zijn naam. In totaal zit daar dus veel te veel verf over elkaar om nog iets van de originele 'Berlijnsche' letters te zien. Die heb ik daarom qua vorm รก la andere reclames uit die tijd uitgetekend op de muur en Hans heeft die strak ingevuld met dekkende verf.
 

Loop zuid langs het Sarphatipark over de Ceintuurbaan tot aan de Van Ostadestraat en sla links af naar nummer 301: geknipte bakfietsen op de Van Ostadestraat!

Of loop naar de Van Woustraat en vandaar links naar de Stadhouderskade. Rechts op 127 zie je de tafels van Wilhemina.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl;
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties