Govert Flinckstraat 340: EBIM EN AUTO'S

Op de Govert Flinckstraat 340 bladdert het langzaam maar zeker af van de vier latten voor de lateibalk: "EBIM" AuToMoBielBeDrijf Tel: 799873. In het eerste decennium van 2000 kwam het tevoorschijn toen het bord van de laatste huurder ("Lee Jackson's Dance Centre") weggehaald werd.

Begin vorige eeuw zit hier schoenmaker K. van de Wel. Waarschijnlijk ziet de pui er in die tijd nog zo uit als die van de buren op 342. Op de tweede etage zit een kleermaker. In 1934 haalt het adres de krant door "mevrouw De Graaf". Zij wordt gezocht omdat ze abortussen uitvoert met niet altijd de bedoelde afloop. Mevrouw E. Ackermans, zoals ze werkelijk heet, wordt opgepakt, krijgt in eerste instantie 3 jaar cel, dat wordt even later vermindert naar anderhalf jaar.


Terug naar de begane grond...
Daar is zeker vanaf 1934 "Kaspers' autospuit- laschinrichting en plaatwerkerij, sterk en concurrerend" gevestigd. Waarschijnlijk is toen ook de pui aangepast, naar die we nu zien. Vanaf 1947 wordt er ook autobekleding en stalling aangeboden. Begin jaren vijftig neemt F. Nieuwenhuizen de garage over, noemt die "EBIM" ("ElkBeginIsMoeilijk") en laat de tekst op de planken schilderen. In zijn advertenties staan tweedehands Amerikaanse auto's bovenaan, later verkoopt hij vooral dieselmotoren voor scheepvaart. En boten zijn de ware liefde, want het bedrijf stopt hier eind jaren zeventig en vestigt zich aan de Vinkeveense Plassen.

Loop door naar de Van Woustraat, sla rechts af naar de Stadhouderskade en loop aldaar rechts richting Wilhelmina op nummer 127.

Of bewonder de stalling op 358, loop verder richting de Amstel. Ga rechts de Hemonystraat op en kijk daar even naar de recent met de hand aangebrachte raam belettering bij vioolbouwer Bas Maas op 107. Dan links afslaan, de Tweede Jan Steenstraat op naar schoenen op 107!

Of bekijk de Govert Flinckstraat 349 waar de huidige stalling ooit groots uit zag!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties