Hobbemakade 63: HUIZEN, TEGELS EN MUURVLAKTE




Het gevulde reclamvlak, 2017

Onderaan de oudste, bovenaan de jongste reclame

Sinds 2017 is de nis aan de Hobbemakade 63 weer gevuld met tekst.
Oorspronkelijk is de onderste advertentie uit 1900 bedoeld om kopers te lokken voor de nieuwbouwblokken aan de Cornelis Anthoniszstraat en Hobbemakade. Als je interesse hebt, doe dan navraag in het café. Die brengen je in contact met de timmermannen (en tegelijkertijd makelaars) Gottmer en Müller. Deze zijn verderop hard bezig met het aftimmeren van het pand, waar ze met vrouw en kinderen ook wonen. Zodra hier alles klaar is, verhuizen zij hun gereedschap en familie naar het volgende, dan nog kale blok.
Daarboven staat de advertentie van J. Benavente. Hij heeft een winkel aan de Albert Cuypstraat en verkoopt daar tegelplaten. Zelf woont hij aan de Cornelis Anthoniszstraat 81, 1 hoog, dat is achter dit pand. Dus waarschijnlijk is hij leverancier van en goed bevriend met de timmermannen.
Bovenaan staat de mededeling dat deze muurvlakte te huur is. Daarvoor moet je bij de familie Engelsman zijn, makelaars aan de 2e Jan van der Heijdenstraat. Die advertentie is uit 1932. Na dat jaar is deze reclameplek niet meer verhuurd.

Dat komt aan de ene kant omdat men rond die tijd niet meer rustig over straat loopt, fietst of met paard en wagen rijdt. Nee, men heeft ondertussen haast: de fiets heeft versnellingen, er zijn trams en de auto's hebben pk's. Dus even reclame kijken, daar is geen tijd meer voor. Maar het komt waarschijnlijk ook omdat er ineens precario voor een muurreclame aan de gemeente betaald moet worden. En de kijkers zijn sowieso afgeleid door de dames aan de overkant. Google maar even het adres, dan begrijp je wat ik bedoel.


Sporen van de reclames in de jaren tachtig

Tot midden jaren negentig waren de teksten nog zichtbaar. Ze stonden over elkaar geschilderd, onderaan op het gestuukte vlak. Richard Hengeveld van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam heeft alle drie de advertenties aan de hand van bovenstaande foto kunnen ontleden. Met zijn aantekeningen kon typograaf Edd Simons ze uitwerken. Omdat de hele nis ooit was bedoeld om met reclame te vullen, was het logisch om dat ook met deze gereconstrueerde versies te doen. Restaurateur Margriet van Eijk heeft alles geduldig teruggeschilderd. Met hier en daar nep verlopen plekken, zodat het niet te nieuw oogt.

Close-up van de oudste belettering

Geen blanco vlak meer aan de overkant


ELDERS IN DE STAD



Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; Richard Hengeveld / WHGA
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Museumkwartier, Zuid