Rustenburgerstraat 8: KLEINSTE GARAGE VAN DE STAD


Tegenwoordig overschaduwd door een stuk ruimer pand, staat op de Rustenburgerstraat 8 de kleinste garage van de stad. Het pand is gebouwd door timmerman Jan van Bemmel in 1865, toen het hier nog Nieuwer-Amstel heette.

Tot 1928 is het van wagenmaker Gerrit van der Roest. Met wagens werden wel voertuigen op vier (of twee) wielen bedoeld, maar dan nog vooral getrokken door paarden (of muilezels). Zoon Jan neemt het bedrijf over en breidt uit met een carrosserie fabriek voor reparaties aan dat nieuwe ding, de auto. Hij laat dat in moderne letters ruim op de muur schilderen, met daaronder in waarschijnlijk een bewust kleiner font, zijn naam: J. van der Roest.

In 1966 gaat Jan Overweg verder met de garage. Hij zet zijn naam in een fragiele script letter op de muur. Qua karakter best wel het tegenovergestelde van wat hij hersteld: autoschade. Boven het vlak monteert hij een tl-buis, zodat iedereen zijn naam bij dag en nacht kan zien.

De overname van het bedrijf is in 1978. De nieuwe eigenaren behouden de naam plus de tl-buis, maar Jans elegante lettertjes verstoppen ze achter een bord met plakletters.


De huidige eigenaar Bram Bos woont hier al vanaf 1988, maar heeft het pand als krot, 'per ongeluk' gekocht in 2002. De renovatie duurde tot en met 2006 met onder andere een totaal nieuw dak en het her-schilderen van de Overweg reclame door restaurateur Myrthe Smiths. Jammergenoeg is de tl-buis niet terug geplaatst...

WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid

Casper Willemsen, 23 januari 2021:
'In dit huisje is mijn Oma geboren in 1885, het was toen nog gemeente Nieuwer Amstel. Het huisje is van 1882, de vader van mijn oma was rijtuig schilder. het was de familie Hartman met 7 kinderen , mijn oma was de jongste.'