Rustenburgerstraat 8: KLEINSTE GARAGE VAN DE STAD

Overschaduwd door een stuk ruimer pand, staat op de Rustenburgerstraat 8 de kleinste garage van de stad. Het pand is gebouwd door timmerman Jan van Bemmel in 1865, toen het hier nog Nieuwer-Amstel heette.

Tot 1928 is het van wagenmaker Gerrit van der Roest. Met wagens werden wel voertuigen op vier (of twee) wielen bedoeld, maar dan nog vooral getrokken door paarden (of muilezels). Zoon Jan neemt het bedrijf over en breidt uit met een carrosserie fabriek voor reparaties aan dat nieuwe paardenkracht ding: de auto. Hij laat dat in moderne letters op de muur schilderen. In 1966 gaat Jan Overweg verder met de garage. Hij zet zijn naam in een fragiele script letter. Qua karakter best wel het tegenovergestelde van wat hij hersteld: autoschade. Erboven monteert hij een tl-buis, zodat iedereen het bij dag en nacht kan zien. De volgende overname is in 1978. De nieuwe eigenaren behouden de naam plus de tl-buis, maar Jans elegante lettertjes verstoppen ze achter een bord met plakletters.De huidige eigenaar Bram Bos woont hier al vanaf 1988, maar heeft het pand als krot, 'per ongeluk' gekocht in 2002. De renovatie duurde tot en met 2006 met onder andere een totaal nieuw dak en het her-schilderen van de Overweg reclame door restaurateur Myrthe Smiths. De tl-buis is jammergenoeg niet terug geplaatst.


WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home
Casper Willemsen, 23 januari 2021:
'In dit huisje is mijn Oma geboren in 1885, het was toen nog gemeente Nieuwer Amstel. Het huisje is van 1882, de vader van mijn oma was rijtuig schilder. het was de familie Hartman met 7 kinderen , mijn oma was de jongste.'