Rustenburgerstraat 8: DE KLEINSTE GARAGE VAN DE STADDe kleinste garage van de stad staat op de Rustenburgerstraat 8. Een eeuw geleden heette het hier nog Nieuwer-Amstel en stonden er niet meer dan een paar huisjes in deze polder. Dit pandje is gebouwd in 1865. In het begin van de 20e eeuw werden hier wagens voor paarden gemaakt, later werd het een carrosseriebedrijf voor reparaties aan auto's. In 1966 begint Jan Overweg samen met zijn zoon hier een garage. Hij laat de naam in een fragiele letter op de muur schilderen. Qua karakter het tegenovergestelde van zijn vak: het herstellen van autoschade.

De huidige eigenaar, Bram Bos, woont hier sinds 1988. Hij heeft het pand in een opwelling gekocht in 2002, omdat hij er anders uit moest. Toen het van hem was, kreeg hij de opdracht van de stad om het te renoveren. Als puntje op de i heeft hij ook de reclame terug laten schilderen, door restaurateur Myrthe Smiths. Incluis de eigenlijk in spiegelbeeld staande O van de achternaam.


“In dit huisje is mijn Oma geboren in 1885, het was toen nog gemeente Nieuwer Amstel. Het huisje is van 1882, de vader van mijn oma was rijtuig schilder. Het was de familie Hartman met 7 kinderen , mijn oma was de jongste."
Casper Willemsen

Van Ostadestraat 480 - 482: PLAATWERK EN PLANTINGA
Klik hier!


Wandel met een gids langs allerlei WandWoorden-routes door Mokum.
Klik hier!


historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid