Rustenburgerstraat 8: KLEINSTE GARAGE VAN DE STADOverschaduwd door een stuk ruimer pand, staat op de Rustenburgerstraat 8 de kleinste garage van de stad. Het pand is gebouwd door timmerman Jan van Bemmel in 1865, toen het hier nog Nieuwer-Amstel heette.
Tot 1928 zit er wagenmaker Gerrit van der Roest. Met wagens werden wel voertuigen op vier (of twee) wielen bedoeld, maar dan getrokken door paarden (of muilezels). Zoon Jan neemt het later over en breidt uit met een carrosserie fabriek voor reparaties van dat nieuwe ding, de auto. Hij laat het in moderne letters op de muur schilderen.
In 1966 gaat Jan Overweg verder met de garage. Hij zet zijn naam in een fragiele script letter. Qua karakter best wel het tegenovergestelde van wat hij hersteld: autoschade. Erboven monteert hij een tl buis, zodat iedereen het bij dag en nacht ziet. De volgende overname is in 1978. Zij behouden de naam, maar Jans elegante lettertjes verstoppen ze achter een bord met plakletters. Gelukkig blijft zijn smaakvolle tl gespaard.De huidige eigenaar Bram Bos woont hier al vanaf 1988, maar heeft het pand, toen nog een krot, overgenomen in 2002.  Hij heeft het tot 2006 gerenoveerd met onder andere een totaal nieuw dak en het herschilderen van de Overweg reclame door restaurateur Myrthe Smiths. Waar is eigenlijk de tl gebleven?

Die grijze kolos erachter is in 2013 verrezen en wordt verhuurd aan onder andere expats.

Loop verder naar noord tot de Van Ostadestraat en ga daar naar de 'Bonte Brandweer' op 341.

Of loop een stukje zuid langs de Amsteldijk, tot aan de Tolstraat.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam en polderhuis.org
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp, Diamantbuurt

-----

Casper Willemsen, 23 januari 2021:
'In dit huisje is mijn Oma geboren in 1885, het was toen nog gemeente Nieuwer Amstel. Het huisje is van 1882, de vader van mijn oma was rijtuig schilder. het was de familie Hartman met 7 kinderen , mijn oma was de jongste.'

Reacties