Stadhouderskade 127: WILHELMINA EN HAAR BILJARTTAFELHier op de Stadhouderskade 127 sta je voor een klassieke Amsterdamse onderneming, 'Biljartfabriek Wilhelmina'. Staat in een metalen letter gemonteerd op de puilijst, in spiegelletters op het raam en ook nog een keer op het display plankje onder de biljart tafel. Die op de lijst hebben reliƫf en allemaal ringetjes onder en boven, om ze op de plank te monteren. Dat zorgt visueel voor hoofdjes boven en wieltjes onder de letters.
De spiegelletters op het raam zijn van Sjaak de Rooij. Hij ontwikkelde een eigen manier om zilver folie letters vast te zetten op het raam. Daarvoor moest hij eerst de hele tekst andersom met een outline afplakken op het glas, voordat hij de verf aanbracht over de folie. Plakband krijg je lastig rond geplakt, dus daarom zijn Sjaak zijn letters altijd hoekig. Hij stond onder de andere reclameschilders bekend als 'de knoeier'.Het display plankje onder het biljart is stukken ouder dan Sjaaks werk en waarschijnlijk net voor de oorlog gemaakt. Aan de Hemonylaan, de achteringang van de fabriek, zie je ook zo'n bordje boven de werkplaats deur, maar dan weer in een andere opmaak.De fabriek is gestart door stoffenhandelaar en biljarter Izak Barend Salomon rond 1902 aan de Stadhouderskade 5. Hij vestigt zich hier op Stadhouderskade 127 in 1910. De naam Wilhelmina van de fabriek is gebaseerd op die van zijn vrouw, maar het zal ook zeker meegespeeld hebben dat de koningin van toen zo heette. Daarnaast is Prins Hendrik zo tevreden over Salomons tafels, dat deze zich hofleverancier mag noemen. Zie het wapen boven de ingang. Een jaar na de geboorte van prinses Juliana, maakt hij een vorstelijke tafel voor in ieders kinderkamer, het 'Juliana Biljart'.Vanaf 1963 runt biljart virtuoos Cees van Oosterhout de fabriek. Bij veel toernooien in het land speelt hij zo op zijn eigen biljarttafels. Als je goed op het raam kijkt zie je de sporen van zijn naam nog staan.

Loop naar de Albert Cuypstraat en aldaar richting het voormalige badhuis op de hoek met de Eerste Sweelinckstraat. Op de zijmuur van nummer 239 is duidelijk te zien wie het beste wast!

Of kijk op de Stadhouderskade 114 naar de langste zaak op wielen!

Of loop iets verder zuid over de Van Woustraat, links naar de Govert Flinckstraat en zoek EBIM op 340.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!

-----
historisch beeld en bronnen: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties