Stadhouderskade 127: WILHELMINA EN HAAR BILJARTTAFELSHier op de Stadhouderskade 127 sta je voor een klassieke Amsterdamse onderneming: Biljartfabriek Wilhelmina. Het staat in metalen letters op de pui, in spiegelletters op het raam en op de display in de etalage.

Die spiegelletters werden gemaakt door reclame schilder Sjaak de Rooij. Hij heeft een eigen systeem ontwikkeld, zodat goudfolie letters lang op het raam hechten. Hij is geen held in ronde vormen, dus daarom zien zijn beletteringen er altijd hoekig uit. Eerst monteert hij de uit goudfolie gesneden letters op het raam, dan plakt hij met tape een ruim kader daaromheen en schildert het vlak vol met verf. Verf droog, tape er af en voilĂ , de spiegelletters van Sjaak zijn klaar.
By the way, onder de andere reclameschilders stond hij in die dagen bekend als 'de knoeier'. De huidige letters zijn in 2017 terug geschilderd door de Amsterdam Signpainters.

Stoffenhandelaar en fanatiek biljarter Izak Barend Salomon begint de fabriek in 1902 en noemt deze naar zijn vrouw, Wilhelmina. Even later moet hij voor Prins Hendrik een tafel maken en mag zich zo hofleverancier noemen. Ook bedenkt hij goede concepten, zoals de biljarttafel voor in de kinderkamer. En noemt deze naar de net geboren prinses Juliana.
In de oorlog vlucht zijn vrouw naar Zwitserland, Salomon sterft in het concentratiekamp Theresienstadt. De werknemers zetten na de bevrijding de onderneming door in eer van hun vermoorde baas.
In 1963 neemt biljartvirtuoos Cees van Oosterhout de fabriek over. Als je goed op het raam kijkt zie je de sporen van zijn naam in spiegelletter vorm nog staan.

Doe de WandWoorden wandeling met gids door De Pijp! Klik hier!

Het Berlijnsche wassen… Klik hier!

historisch beeld en bronnen: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid