Stadhouderskade 127: WILHELMINA EN HAAR BILJARTTAFELS



Een klassieke Amsterdamse onderneming, hier op de Stadhouderskade 127: Biljartfabriek Wilhelmina. Het staat in metalen letters op de pui, in spiegelletters op het raam en op de display in de etalage.

Die spiegelletters werden gemaakt door reclameschilder Sjaak de Rooij. Hij heeft een eigen systeem ontwikkeld, zodat goudfolieletters goed op het raam hechten en zo langer blijven zitten. Hij is geen held in ronde vormen, dus daarom zien zijn beletteringen er altijd hoekig uit. Eerst monteert hij de uit goudfolie gesneden letters op het raam, dan plakt hij met tape een ruim kader daaromheen en schildert het vlak vol met verf. Verf droog, tape eraf en voilĂ , de spiegelletters van Sjaak zijn klaar.
By the way, onder de andere reclameschilders stond hij in die dagen bekend als 'de knoeier'. De huidige letters zijn in 2017 teruggeschilderd door de Amsterdam Signpainters.


Stoffenhandelaar en fanatiek biljarter Izak Barend Salomon begint de biljartfabriek in 1902 en noemt deze naar zijn vrouw, Wilhelmina. Even later moet hij voor Prins Hendrik een tafel maken en mag zich zo hofleverancier noemen. Ook bedenkt hij goede concepten, zoals een biljarttafel voor in de kinderkamer en noemt deze naar de net geboren prinses Juliana.
In de oorlog vlucht zijn vrouw naar Zwitserland, Salomon sterft in het concentratiekamp Theresienstadt. De werknemers zetten na de bevrijding de onderneming door in eer van hun vermoorde baas.
Biljartvirtuoos Cees van Oosterhout neemt in 1963 de fabriek over. Uit die tijd zijn oorspronkelijk de spiegelletters. Als je goed op het raam kijkt, zie je de sporen van zijn naam ook nog staan.


Govert Flinckstraat 340: EBIM EN AUTO'S

Houtkopersdwarsstraat 1: DE GOEDE IN ALLE SOORTEN VISCHWAREN

Albert Cuypstraat 239: BERLIJNSCH WASSEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram


historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: De Pijp, Zuid