Tolstraat 127: DIAMANTEN EN TEGELSDit pand aan de Tolstraat 127 uit 1907 is ontworpen door architect G. van Arkel voor diamantslijperij Asscher. De typografie op dit grote bouwwerk is heel summier. Op de toren links staat alleen het jaartal, boven de ingang rechts staat klein de naam en groot 'diamantslijperij'. De vorm van de letters is heel basic en samengesteld uit vierkante tegels. Geeft eigenlijk een soort pixel effect, zoals wij dat kennen van de oude portable telefoons.

De vroegere Diamantbeurs op het Weesperplein is ook een ontwerp van van Arkel. Aan de Nieuwe Achtergracht zie je bovenaan zo'n zelfde pixel betegeling als hier, aan het Weesperplein zie je de kleurrijkere tegeltableaus van de maker Distel. Als je daar in de buurt wandelt, dan mag je deze mooie tegels niet overslaan. 

Aan de overkant van de Tolstraat staat de Cinetol. De vliegende schotel is gebouwd in 1929 in de stijl van De Nieuwe Zakelijkheid voor bijeenkomsten van de Theosofische Vereniging, tegenwoordig gevestigd rechts, op 154. Vanaf 1943 is het een bioscoop en wordt de huidige naam bedacht uit een combinatie van 'cinema' en 'Tolstraat'. Het gebouw links ernaast en de letters erop zijn niet zo oud: 1982.

Loop door naar 200, op de hoek met de Amsteldijk. Aan de kant van de Amstel staat onderaan op de muur door wie en wanneer de eerste steen is gelegd, aan de Tolstraat staat de naam van de architect. Allemaal gemaakt in een eigenwijze letter in de Amsterdamse School stijl. Heel knap hoe de steenhouwer onder andere de O in zo'n dunne lijn uit het fragiele natuursteen heeft kunnen hakken.


Loop langs de Amstel richting noord naar J. Overweg aan de Rustenburgerstraat.

Of loop west, ga rechts af de Rustenburgerdwarsstraat op, kijk links aan de Pieter Aertszstraat 106 naar het mooie tegeltableau. Loop door naar de Van Woustraat 141 en zie aldaar grote letters op de zijmuur!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; wikipedia.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, K26 Zuid Pijp, De Pijp, Diamantbuurt

Reacties