Tweede Jan Steenstraat 107: DE SCHOENEN VAN WENSKAT


Op de Tweede Jan Steenstraat 107 staat groot "schoen- en laarzenmakerij" op de pui, met eronder tussen de twee kelder ramen en stukken kleiner F. Wenskat. En als je goed kijkt zie je daar onder Ph. Schaap staan.

De letters zijn terug aangebracht in 2016 door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA). Er kwamen namelijk sporen van letters te voorschijn onder afbladderende verf en iedereen was nieuwsgierig wat er had gestaan. Na overleg met de eigenaar van het pand en het stadsdeel was er toestemming om dat uit te zoeken en te herstellen. Beetje geschiedvervalsing is er wel toegepast.

F. Wenskat is de eerste schoenmaker die zich hier vestigt, waarschijnlijk met de hele familie. Begin 20e eeuw is het hip om je diensten of waar groot op de muur van je winkel te laten schilderen. Voor Wenskat echter, heeft dat jammer genoeg niet het beoogde effect. Hij is al failliet in 1910…
Maar hij laat het er niet bij zitten, in 1913 heeft hij alweer een schoenmakerij op een veel chiquere plek, de Prinsengracht 694.


Tot 1931 runt Philip Schaap de schoenmakerij. Zijn naam is dan over die van Wenskat geschilderd in een Art Nouveau letter. In 1929 wenst hij iedereen met een kranten advertentie in het Nieuw Israelietisch weekblad een gelukkig nieuwjaar toe. Later verhuist hij met vrouw en vier dochters naar de Blasiusstraat.
Zoals teveel Joodse families in de stad, hebben zij de oorlog niet overleefd. Ze zijn in 1943 vermoord in Auschwitz door de Duitse bezetter. Het was dus eigenlijk een mooier eerbetoon geweest om zijn naam, Ph. Schaap, over Wenskat te schilderen, zoals het origineel ook was.


Rechts van de trap naar boven zit een soort van eerste steen. Gelegd door de acht maanden jonge Cornelia Schoonenberg. Waarschijnlijk niet tijdens de bouw, want de familie woont hier al sinds 1874, maar omdat ze heel trots zijn op wat pa hier mag beginnen: een kopergieterij en smederij.  Let even op de mooie (Franse) opmaak van de datum!

Loop naar de overkant, naar nummer 112.

Daar zit in de zijmuur van de trap, de witmarmeren plaquette van P. H. Zeehandelaar. De gebruikte letter heeft een heel eigenwijze hoekige vorm.


Philip, die eigenlijk Minicus heet, begint zijn bedrijf in 1929 op 110. Hij verhuist het 10 jaar later naar dit adres, waar het tot in de jaren tachtig zit. Van oorsprong is Philip diamantslijper, maar ziet meer toekomst in sanitair. Daarvoor maakt hij allerlei promo materiaal, waaronder een asbak in de vorm van een closetpot! Al in 1922 trouwt hij met Anna Konijn. Jammer genoeg overleven ook zij de oorlog niet, in 1943 wordt deze Joodse familie vermoord in Sobibor.

Loop west naar de Hemonystraat, sla rechts af en kijk daar even naar de recent met de hand geschilderde raam belettering bij vioolbouwer Bas Maas op 107. Loop tot aan de Govert Flinckstraat en sla links af. De stalling op 358 kun je niet missen, maar wij lopen door naar EBIM op 340!

Of loop naar de Amsteldijk, ga zuid richting Ceintuurbaan en bewonder daar de betegelde verzekering!

Of bekijk de Govert Flinckstraat 349 waar de huidige stalling ooit groots uit zag!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----
historisch beeld en bron: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K24 Oude Pijp, De Pijp

Reacties