Tweede Jan Steenstraat 107: DE SCHOENEN VAN WENSKAT


Op de Tweede Jan Steenstraat 107 staat groot 'schoen- en laarzenmakerij' op de pui geschilderd. En eronder, tussen de twee kelderramen, een stuk kleiner en in een script letter 'F. Wenskat'. En als je goed kijkt, zie je daar onder nog een naam staan, 'Ph. Schaap'.

De letters zijn in 2016 gerestaureerd door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Er waren sporen van letters te zien onder afbladderende verf en men was nieuwsgierig naar wat er werkelijk stond. Na overleg met de eigenaar en het stadsdeel was er toestemming en budget om dat uit te zoeken en de gevelbelettering te herstellen. Beetje geschiedvervalsing is daar wel bij toegepast.

Wenskat is de eerste schoenmaker die zich hier vestigt. Voorin heeft hij zijn werkplaats, achterin woont de familie. En omdat de buitenwereld moet weten dat hij er is, laat hij zijn service groot op de muur schilderen. Maar Wenskat voelt al snel dat het hier niet echt loopt en verhuist zijn schoenmakerij in 1913 naar een veel chiquere plek, de Prinsengracht 694.


Tot 1931 runt Philip Schaap de schoenmakerij. Zijn naam is dan over die van Wenskat geschilderd in een toen moderne art nouveau letter. In 1929 wenst hij nog iedereen met een kranten advertentie in het Nieuw Israelietisch weekblad een gelukkig nieuwjaar. Maar even later verhuist ook hij het bedrijf en woont met vrouw en vier dochters op hun nieuwe adres in de Blasiusstraat.
Zoals teveel Joodse families in de stad, hebben ook zij de oorlog niet overleefd. Ze zijn in 1943 vermoord in Auschwitz door de Duitse bezetter. Het had dus een eerbetoon kunnen zijn om de naam, Ph. Schaap over Wenskat te schilderen. Zoals het origineel ook was.


Links van de geschilderde letters zit in de muur een soort van eerste steen. Deze is gelegd door de acht maanden jonge Cornelia Schoonenberg. Waarschijnlijk niet tijdens de bouw, want deze familie woont hier al sinds 1874, maar omdat ze heel trots is op wat pa op dat moment hier in de kelder mag beginnen: een kopergieterij en smederij. Let even op de mooie (Franse) opmaak van de datum!

WandWoordenWandeling De Pijp Oost >>

<< home

historisch beeld en bron: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid