Tweede Jan Steenstraat 107: DE SCHOENEN VAN WENSKAT


Op de pui van de Tweede Jan Steenstraat 107 staat breed geschilderd 'schoen- en laarzenmakerij'. Eronder, een stuk kleiner en in een scriptletter: F. Wenskat. En als je goed kijkt, zie je daaronder nog een naam: Ph. Schaap.

Wenskat heeft begin van de vorige eeuw in deze kelder zijn schoenmakerij, achterin woont de familie. En omdat hij duidelijk wil maken welke service hij biedt, laat hij dat groot op de muur schilderen. In 1913 verhuist hij het ondernemen en gezin naar de Prinsengracht, naar waarschijnlijk een chiquere kelder.

Philip Schaap neemt dan deze plek over. Zijn naam laat hij in een art nouveau-letter over 'Wenskat' heen schilderen. In 1929 wenst hij iedereen met een advertentie in het Nieuw Israelietisch Weekblad een gelukkig nieuwjaar. Twee jaar later verhuist het gezin en de winkel naar de Blasiusstraat. Zoals veel Joodse families in de stad, hebben ook Philip, zijn vrouw en hun vier dochters de oorlog niet overleefd.

De letters zijn in 2016 gerestaureerd door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Met dus een klein stukje geschiedvervalsing...


Links in de muur zit een gedenksteen. Deze is zogenaamd gelegd door de acht maanden jonge Cornelia Schoonenberg. Waarschijnlijk omdat de familie heel trots is op wat pa hier mag beginnen: een kopergieterij en smederij. Let even op de mooie (Franse) opmaak van de datum!
Govert Flinckstraat 340: EBIM EN AUTO'S
Klik hier!


Wandel met een gids langs allerlei WandWoorden-routes door Mokum.
Klik hier!


historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; joodsamsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: De Pijp, Zuid