Van Ostadestraat 301: GEKNIPTE BAKFIETSEN




Twee recent gerestaureerde gevelreclames staan hier op de zijmuur van de Van Ostadestraat 301. Qua vorm de oudste, is die van de 'salon voor scheren en haarsnijden'. Dat herken je aan de cowboyletters en aan de wijzende hand. Maar ook in de toenmalige omschrijving van het vak. Namelijk stukken eleganter dan het huidige en botte woord 'kapper'. En dat kun je ook zeggen over de laatste twee regels, 'antiseptische behandeling'. Klinkt veel charmanter dan waar het werkelijk over gaat: het verwijderen van haarluis.

Reclames over verhuur van karren en/of bakfietsen waren er in elke wijk. Deze transportmiddelen had je nodig voor verhuizingen of om ruime aankopen naar huis te brengen. Meestal wist de verhuurder ook wel iemand in de buurt die de kar of bak voor een kleine vergoeding voor je wilde duwen of fietsen.
De letters van die reclame zijn een beetje art nouveau, wat zorgt voor onder andere een grappige hoofdletter B in bakfietsen.


Deze belettering is in opdracht van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam in 2019 opnieuw geschilderd door restaurateur Myrthe Smiths en ondergetekende, typograaf Edd Simons.

Van Ostadestraat 354: AARDAPPELS VAN ANNE!

Haringpakkerssteeg 18: DE PRAATJES VAN BARBIER TEPE

Sint Willibrordusstraat 52: IJSSELSTROOM RIJWIELEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram


huidig beeld: WandWoorden
wijk: De Pijp, Zuid