Van Ostadestraat 301: GEKNIPTE BAKFIETSEN

Deze advertenties op de zijmuur van de Van Ostadestraat 301 zijn in 2019 in opdracht van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam (WHGA) terug geschilderd door restaurateur Myrthe Smiths en ondergetekende. De werkgroep werd op de hoogte gebracht door bewoners van de Van Woustraat 118. Die hadden vernomen dat de muren van hun overburen aan de buitenkant zouden worden voorzien van de broodnodige warmte isolatie. En daardoor zouden zij dan vanaf hun balkonnetje helemaal niets meer zien van de letters die er al decennia op stonden.

Na overleg met eigenaar en stadsdeel is er genoeg motivatie (en geld) om alles terug te schilderen op die nieuwe geïsoleerde muur. Toen de steigers stonden zijn alle letters overgetekend op calqueerpapier, de kleuren uitgezocht en van details foto's gemaakt. Nadat de stukadoor klaar was, heb ik eerst aan de hand van de opgeschoonde tekeningen, alles in outlines op de nieuwe muur gezet. Daarna heeft Myrthe het met haar strakke hand en de juiste verf en kleuren terug geschilderd.


De oudste reclame is die van de salon. Dat zie je aan de letters, maar ook aan de wijzende hand. Want pijlen worden pas gebruikt vanaf de jaren dertig van de vorige eeuw. Ook in kranten advertenties staan wijzende handen, pijlen zie je pas net voor de oorlog in zetwerk.
En 'by the way', nergens staat "kapper", dat woord wordt in die dagen nog niet gebruikt. Ook is het in het algemeen meer gericht op mannen dan op vrouwen. Want die laatsten lieten zich vooral thuis knippen. Helemaal onderaan staat nog iets over hygiëne, want shampoo is nog niet voor iedereen weggelegd. Dus dan maar bij overlast van jeuk, alhier een behandeling tegen haarluis doen...

Verhuur van karren en bakfietsen gebeurde door heel de stad. Fietskoeriertjes zoals nu, waren er niet. Kar en wagen of een auto waren er alleen voor chique luitjes. Dus wilde je je aankopen, of je aan te bieden waar vervoeren van a naar b, huurde je op 299 je transportmiddel.

PS Onder de pijl zie je de initialen staan van de originele schilder. Dat hebben Myrthe en ik brutaal gekopieerd als onze handtekening onderaan de salon reclame.
PSS En op het origineel zat over de duim van de wijzende hand echt een pleister, echt waar. Vraag maar aan de buren...

Loop een stukje zuid, naar de Van Woustraat 141, hoek Rustenburgerstraat, en kijk omhoog naar de kruidenierszaak aldaar!

Of loop west, tot aan de Sweelinckstraat, langs het Sarphatipark tot aan het Berlijn aan de Albert Cuypstraat.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!

-----
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp

Reacties