Van Ostadestraat 480 - 482: PLAATWERK VAN PLANTINGA!Waarom zit er toch zo'n groot grijs vlak bovenaan de pui van de van Ostadestraat 480 - 482? Daar moet iets van naam en bedrijf op hebben gestaan. Dus hup, zoek het uit, Edd!


Het pand is begin jaren twintig van de vorige eeuw gebouwd. Frans Brouns begint daar zijn werkplaats voor auto's. Zoiets is geen garage, zoals wij dat nu kennen. Nee, hier wordt vooral aan het plaatwerk van je auto geklust. Onderdelen winkels bestaan nog niet, dus als ergens een deuk in zit, of het sneller verroest dan verwacht, herstelt Frans dat voor u.
Midden jaren dertig stopt hij er mee en verhuist naar verderop in de straat. Werknemer Paulus R.D. Plantinga neemt het bedrijf over en zet boven de garagedeur zijn naam en duidelijk wat ze zijn: fabriek van autoplaatwerken. Staat allemaal in een strakke moderne letter, net zo modern als hun manier van lassen: autogeen.


Maar die manier van lassen zorgt ook voor ongelukken, lees ik in een politierapport uit 1940...

Plantinga heeft meer ruimte nodig dus verhuist hij zijn bedrijf in 1938 naar de net gebouwde garage 's op de Govert Flinckstraat 177 - 187. In de namiddag van woensdag 10 juli 1940 probeert betweter Thijs Klitsee (20 jaar), ondanks waarschuwingen van zijn baas, wel even met een paar klappen dat ventiel van de grote gasfles te repareren. Ventiel dondert er af, gas ontsnapt en explodeert, omdat het vlam vat door het laswerk waar collega Lubben mee bezig is. Deze loopt ernstige brandwonden op en wordt met de ambulance naar het Wilhelmina Gasthuis gebracht. Thijs loopt minder schade op en mag na een paar dagen alweer het ziekenhuis verlaten. Waarschijnlijk direct op zoek naar een nieuwe baan...Maar laat dit verhaaltje je niet van de smaak brengen als je weer een keer op dit adres gaat eten bij Os Lusitanos, het heerlijke Portugese restaurantje en hun voetbalvereniging.

Loop naar de Van Ostadestraat 82 voor AARDAPPELS EN VUUR!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Zie alhier!


-----
historisch beeld: Stadsarchief, Amsterdam
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp

Reacties