Van Woustraat 141: KOLONIALE WAREN

Op de zijmuur van de Van Woustraat 141, dus aan de Rustenburgerstraat, staat op de muur in een smalle schreefloze letter de naam van de winkelketen die een dikke honderd jaar geleden hier met een van haar eerste filialen in Amsterdam begint. Want in die dagen is de concurrentie in de buurt groot, dus Albert moet er alles aan doen om de aandacht te trekken.
De schilder van de letters heeft de R en de H die bovenaan over de randen van de schoorsteen lopen, in de breedte aangepast, zodat ze vanaf de straat net zo smal lijken als de rest. En door 'kruiden' links en 'waren' rechts krapper te spatiƫren, past 'iers' netjes in het midden. Onderaan maakt hij zich er makkelijker van af, door de letters net onder de schoorsteen te schilderen!

Elders in de Pijp, bijvoorbeeld op de Ceintuurbaan 446, hoek Servaes Noutstraat, zie je dat de architecten al kaders voor advertenties op blinde muren maken. Op de nu blanco nis staat begin 20e eeuw de reclame van restaurant De Echo, met heel groot het bier dat er per fles te koop is.Loop op de van Woustraat een stukje richting zuid, langs de al heel wat decennia oude De Ru verf- en behangspeciaalzaak op van Woustraat 143 - 145. Sla links af en loop door de Pieter Aertszstraat tot aan de Rustenburgerdwarsstraat. Kijk onderweg boven de ingang van nummer 106 zie je een mooi tegeltableau van de Openbare Voorbereidende School. Sla rechts af en loop daarna links de Tolstraat op.

Of loop over de Van Woustraat een stukje noord en sla links af de Van Ostadestraat in en zoek de muur achter de wasserette!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; Ton van der Tas
huidig beeld: Edd
wijk: Binnenstad, Oud Zuid, K25 Nieuwe Pijp, De Pijp

Reacties