Geldersekade 20 - 22 - 24: HET CHEMISCHE GLAS VAN DELIUSSinds 2020 is de Geldersekade 20 - 22 - 24 een deel van het Mai hotel. In 1904 is dit pand in opdracht van de familie Delius gebouwd door architect W. Hamer voor hun glasmagazijn.

J. B. Delius, uit Valdorff te Pruisen, vestigt zijn bedrijf in 1840 op de Geldersekade 20. De ondernemer laat zijn glaswerk, zijn medicijnglas en de chemische en farmaceutische apparaten maken in onder andere het glasfabriekje 'Anna' in Diemen. Voor meer opslag koopt eind negentiende eeuw de familie de nummers 22 en 24 erbij en slopen alles voor het huidige brede pand. Bovenaan in de pui staat dan op tegeltableau's in een glooiende art nouveau letter, links 'J.B. Delius & Co' en rechts 'glasmagazijn'. Ook op het dak staat de naam.

Hun instrumenten zijn nu via Catawiki voor aardig wat geld te koop, maar in de jaren vijftig heeft het bedrijf het financieel erg moeilijk. Het fuseert daarom met N.V. Glashandel Dijkstra Vereenigde. Deze Dijkstra begint zijn bedrijf in 1897 op de Nieuwezijds Voorburgwal 23 en heeft al snel door heel het land vestingen. Hier, aan de Geldersekade, zet men de naam in grote koperen reliƫfletters, waar voorheen de tegels zaten. Op de natuursteen zie je daar nu de sporen nog van.

PS Toen ik architectenbureau Van Stigt tijdens de verbouwing tot hotel in 2019 vertelde over mogelijk verborgen tegeltableau's, waren ook zij heel nieuwsgierig. Dus hebben ze linksboven een best wel ruim gat geboord. Maar nee, geen tegel meer te zien achter de natuursteen van Dijkstra…

De supermarkt voor de scheepvaart op de Geldersekade 8.
Klik hier!


Zin in een WandWoorden wandeling door de Nieuwmarkt buurt?
Klik hier!historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; winkelstories.com; dijkstra.net/historie; Els van Wageningen: Geldersekade (ISBN 9789090163604)
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde