Geldersekade 20 - 22 - 24: HET CHEMISCHE GLAS VAN DELIUS



Sinds 2020 is de Geldersekade 20 - 22 - 24 een deel van het Hotel Mai. In 1904 is dit pand in opdracht van de familie Delius gebouwd voor hun glasmagazijn door architect W. Hamer.

J. B. Delius, uit Valdorff te Pruisen, vestigt zijn bedrijf in 1840 op de Geldersekade 20. De ondernemer laat zijn glaswerk, zijn medicijnglas en de chemische en farmaceutische apparaten maken in onder andere het glasfabriekje Anna in Diemen. Voor meer opslag koopt de familie eind negentiende eeuw de nummers 22 en 24 erbij en slopen alles voor het huidige brede pand. Op twee tegeltableaus in de pui staat in een glooiende art-nouveau letter, links 'J.B. Delius & Co' en rechts 'glasmagazijn'. Ook op het dak staat de naam.

Hun instrumenten zijn nu via Catawiki voor aardig wat geld te koop, maar in de jaren vijftig heeft het bedrijf het financieel erg moeilijk. Het fuseert daarom met N.V. Glashandel Dijkstra Vereenigde. Deze Dijkstra begint zijn bedrijf in 1897 op de Nieuwezijds Voorburgwal en heeft al snel door heel het land vestingen. Hier, aan de Geldersekade, stond hun naam in grote koperen reliƫfletters, waar voorheen de tegels zaten. Op de natuursteen zie je daar nu nog de sporen van.

PS Toen ik architectenbureau Van Stigt tijdens de verbouwing tot hotel in 2019 vertelde over mogelijk verborgen tegeltableaus, waren ook zij heel nieuwsgierig. Dus hebben ze linksboven in de gevel een best wel ruim gat geboord. Maar nee, geen tegel meer te zien achter de natuursteen van Dijkstra…

Geldersekade 8: DE SUPERMARKT VOOR DE SCHEEPVAART

Kloveniersburgwal 57, hoek Zandstraat: DE HIPPE REGENKLEDING VAN SWEDA

Geldersekade 67 - 73: DRUKKER & CO OP HET DAK

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram


historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; winkelstories.com; dijkstra.net/historie; Geldersekade Els van Wageningen
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde