Geldersekade 20 - 22 - 24: Het chemische glas van Delius
Tegenwoordig is de Geldersekade 20 - 22 - 24 een hotel, in 1904 is het gebouwd voor de glasfabriek van Johan Bertold Delius. Opdrachtgevers in 1901 zijn de nabestaanden, het ontwerp is van architect W. Hamer.

Delius, uit Valdorff te Pruisen, vestigt zich in 1840 op de Geldersekade. Zijn bedrijf in glaswerk, medicijnglas en chemische en farmaceutische apparaten loopt goed, het wordt allemaal gemaakt in hun glasfabriekje 'Anna' in Diemen. Voor meer opslag koopt men de panden van de buren op 22 en 24 en laat ze slopen voor dit nieuwe, ruime gebouw. Op het tegeltableau in de nissen van pui staat dan, in een art nouveau letter, links 'J.B. Delius & Co' en rechts 'glasmagazijn'. Ook op het dak mag de naam niet ontbreken.

Hun instrumenten zijn nu voor veel geld te koop via onder andere Catawiki, maar in de jaren vijftig heeft het bedrijf het financieel moeilijk. Het fuseert daarom met N.V. Glashandel Dijkstra Vereenigde. Dit bedrijf begon op de Nieuwezijds Voorburgwal 23 en hebben al snel door heel het land vestingen. Hun (toch best wel vreemde) naam zetten zij groots in koperen reliƫfletters in de nissen. Daar zie je ook nu, zelfs na de verbouwing tot hotel, de sporen van op de grijze natuursteen.

PS Toen ik architectenbureau Van Stigt tijdens die verbouwing vertelde over de mogelijk verborgen tegeltableau's waren die natuurlijk heel nieuwsgierig. Ze zijn zelfs zover gegaan om in de natuursteen een ruim gat te boren, om te kijken of daar iets achter zat. Dat gat zie je helemaal links boven, maar nee, geen tegel meer te zien…

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!


-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; winkelstories.com; dijkstra.net/historie; Els van Wageningen: Geldersekade (ISBN 9789090163604)
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Burgwallen, Oude zijde, De Wallen, A00 Burgwallen - Oude zijde, Nieuwmarkt, Lastage, A04 Nieuwmarkt / Lastage

Reacties