Geldersekade 20 - 22 - 24: HET CHEMISCHE GLAS VAN DELIUS


Tegenwoordig is de Geldersekade 20 - 22 - 24 een hotel, in 1904 is het in opdracht van de familie Delius gebouwd door architect W. Hamer voor hun glasfabriek.

J. B. Delius, uit Valdorff te Pruisen, vestigt zich in 1840 op de Geldersekade. Zijn bedrijf in glaswerk, medicijnglas en chemische en farmaceutische apparaten loopt goed. Het wordt allemaal gemaakt in het glasfabriekje 'Anna' in Diemen. Voor meer opslag eind negentiende eeuw koopt de familie de panden van de buren op 22 en 24 en laat deze slopen voor dit nieuwe, ruime gebouw. Op het tegeltableau in de nissen van de pui staat dan in een art nouveau letter, links 'J.B. Delius & Co' en rechts 'glasmagazijn'. Ook op het dak mag de naam niet ontbreken.

Hun instrumenten zijn nu voor veel geld te koop via onder andere Catawiki, maar in de jaren vijftig heeft het bedrijf het financieel erg moeilijk. Het fuseert daarom met N.V. Glashandel Dijkstra Vereenigde. De familie Dijkstra begint in 1897 op de Nieuwezijds Voorburgwal 23 met hun onderneming en hebben al snel door heel het land vestingen. Hun naam zetten zij hier groot in koperen reliƫfletters op de pui, daar waar voorheen het tegeltableau zat. Daar zie je ook nu, zelfs na de verbouwing tot hotel, de sporen van.

PS Toen ik architectenbureau Van Stigt tijdens die verbouwing in 2019 vertelde over mogelijk verborgen tegeltableau's achter het natuursteen van Dijkstra, waren ook zij heel nieuwsgierig. Ze zijn zelfs zover gegaan om daarin een ruim gat te boren, om te kijken of er iets achter zat. Dat gat zie je helemaal links boven, maar nee, geen tegel meer te zien…Wandeling Nieuwmarkt en Lastage >>

<< home

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; winkelstories.com; dijkstra.net/historie; Els van Wageningen: Geldersekade (ISBN 9789090163604)
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde