Geldersekade 8: De supermarkt voor de scheepvaart
Het in de achttiende eeuw tot tabakspakhuis (zie het reliëf boven de ingang) verbouwde pand aan de Geldersekade 8, heet sinds 1811 Ship Chandlers Warehouse. Het is de winkel van Jan Vinke en gericht op de scheepvaart. Hij komt uit Hardenberg in Overijssel en neemt onder andere levensmiddelen mee naar Amsterdam. Ook verkoopt hij tabak, medicijnen, teer, pek, zeildoek, touw en verf voor de boot, het zogenaamde zwartsel.

Op de kozijnen op de begane grond staat in die dagen onderaan links 'olie en verfwaren', rechts 'scheepsvictualij' geschilderd. Onder dat raam is een plaat zwart glas op de muur gemonteerd. Daar op staat geschilderd in een script letter "Boter, Kaas, Vleesch en Spek in Tonnen / Butter Cheese Beefs and Pork in Barrels, by J. & J. Vinke".
Het bedrijf Vinke is rond 1905 niet alleen een winkel, maar ook scheepsmakelaar, reder, scheepsmanager, agent voor buitenlandse firma's en verzekeraar. Vijftig jaar later is dit pand te klein en verhuist men naar even verderop, de De Ruyterkade 107. Als je vanaf de Schreierstoren langs het Double Tree hotel kijkt aan de overkant, zie je daar nog de oude neon verlichting van Vinke op een toren staan.

In 1993 verkoopt de familie het bedrijf.
Het pand aan de Geldersekade blijft van hun en het interieur is nog net als honderd jaar geleden. Het heeft een brede toonbank en in de kast erachter staan de houten dozen, waarop in een script letter staat genoteerd wat er in zit. In zat, hoop ik, voor sommige waar.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!

-----

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; www.winkelstories.com
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Burgwallen, Oude zijde, De Wallen, A00 Burgwallen - Oude zijde, Nieuwmarkt, Lastage, A04 Nieuwmarkt / Lastage

Reacties