Geldersekade 8: DE SUPERMARKT VOOR DE SCHEEPVAART


Voorheen was het een tabakspakhuis, zie het reliëf boven de ingang, sinds 1811 staat op dit pand aan de Geldersekade 8, in een sjieke letter geschilderd ‘Ship Chandlers Warehouse’. Het is dan de winkel van Jan Vinke, geboren in Hardenberg, Overijssel. Hij verkoopt hier allerlei waar voor op het schip. Onder meer levensmiddelen, tabak, medicijnen, teer, pek, zeildoek en touw. Maar ook zwartsel, de onmisbare beschermende verf voor de boot.

Op de kozijnen op de bel-etage staat in die dagen links 'olie en verfwaren' en rechts 'scheepsvictualij'. En eronder, op een plaat zwart glas, in twee talen in een script letter 'Boter, Kaas, Vleesch en Spek in Tonnen / Butter Cheese Beefs and Pork in Barrels, by J. & J. Vinke'.

Het bedrijf groeit snel en is rond 1905 niet alleen winkel, maar ook scheepsmakelaar, reder, scheepsmanager, agent voor buitenlandse firma's en verzekeraar. Vijftig jaar later is dit pand natuurlijk te klein en verhuist de onderneming naar verderop, de De Ruyterkade 107. Als je vanaf de Schreierstoren langs het Double Tree hotel kijkt, zie je aan de overkant van het spoor de neon display van de firma daar nog op het dak staan.

In 1993 verkoopt de familie het bedrijf, maar dit pand blijft hun eigendom. Het interieur is nu nog steeds zoals honderd jaar geleden. Het heeft een brede toonbank en de kast erachter staat vol met houten display dozen. Daarop is lang geleden met een strakke hand in een script letter geschilderd wat er in zit. In zat, hoop ik voor sommige waar.


Opgepoetste boter en kaas aan de Kromme Waal 16!
Klik hier!


Doe de WandWoorden wandeling met gids door de Nieuwmarkt buurt!
Klik hier!


historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; www.winkelstories.com
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde