Geldersekade 8: DE SUPERMARKT VOOR DE SCHEEPVAART


Voorheen was het een tabakspakhuis getuige het reliëf boven de ingang. Sinds 1811 staat op dit pand aan de Geldersekade 8, in een sjieke letter geschilderd ‘Ship Chandlers Warehouse’. Het is dan de winkel van Jan Vinke, geboren in Hardenberg, Overijssel. Hij verkoopt hier allerlei waar voor op het schip. Onder meer levensmiddelen, tabak, medicijnen, teer, pek, zeildoek en touw. Maar ook zwartsel, de onmisbare beschermende verf voor de boot.

Op de kozijnen op de bel-etage staat in die dagen links 'olie en verfwaren' en rechts 'scheepsvictualij'. En eronder, op een plaat zwart glas, in twee talen in een script letter 'Boter, Kaas, Vleesch en Spek in Tonnen / Butter Cheese Beefs and Pork in Barrels, by J. & J. Vinke'.

Het bedrijf groeit snel en is rond 1905 niet alleen winkel, maar ook scheepsmakelaar, reder, scheepsmanager, agent voor buitenlandse firma's en verzekeraar. Vijftig jaar later is dit pand natuurlijk te klein en verhuist de onderneming naar verderop, naar de De Ruyterkade 107. Daar staat nu nog steeds hun grote neon display op het dak.

In 1993 verkoopt de familie het bedrijf, maar dit pand aan de Geldersekade blijft hun eigendom. Het interieur is nu nog steeds zoals honderd jaar geleden. Het heeft een brede toonbank en de kast erachter staat vol met houten display dozen. Daarop is lang geleden met een strakke hand in een script letter geschilderd wat erin zit. In zat, hoop ik voor sommige waar.


Kromme Waal 16: OPGEPOETSTE BOTER EN KAAS

De Ruijterkade 108: VINKE & OBELT

Tweede Jacob van Campenstraat 88: EITJES, KAAS EN MELKINRICHTING

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; www.winkelstories.com
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde