Geldersekade 90: leverancier Houdini
Deze pui op de Geldersekade 90 is in 1898 ontworpen door architect E. M. Rood. Rechts onder staat zijn naam in reliëf in de natuursteen. Opdrachtgever is Isaac de Vries, die hier met zijn vrouw Rebecca Outs en hun gezin sinds 1887 woont. Volgens het bevolkingsregister is hij reiziger, dat betekent zoiets als vertegenwoordiger. Maar hij lijkt echt geld te verdienen in ijzer, want anders kan hij zijn pui niet laten verbouwen door deze architect met naam. Bovenaan in de pui staat in een mooi strak gehouwen schreef letter 'koper en ijzerwaren'.


De Vries weet op een goede manier naam te maken. Onder andere door een 'ijzeren deur met kunstslot' af te staan aan niemand minder dan Houdini. De familie is progressief joods en ze sturen hun kinderen naar een gemengde school. In 1906 bestaat het bedrijf 25 jaar, 3 jaar later overlijdt Isaac.
Maar men gaat door onder een aangepaste naam: N.V. IJzerwarenhandel voorheen Firma I. M. de Vries. Het houdt 26 vol, in april 1935 is er faillissement uitverkoop in De Pool op het Damrak.

Het pand wordt later gebruikt door S. Polak voor zijn groothandel in glas, porselein en aardewerk. Hij laat zijn naam bruut en breed schilderen op de gevel en zijn waar in een moderne schreefloze letter. Dat staat op een houten plank voor de puilijst. En daardoor zijn die reliëfletters mooi gespaard gebleven.

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!


-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; joodsamsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt, Lastage, A04 Nieuwmarkt / Lastage, Burgwallen, Oude zijde, De Wallen, A00 Burgwallen - Oude zijde

Reacties