Geldersekade 90: DE LEVERANCIER VAN HOUDINI


Deze pui op de Geldersekade 90 is in 1898 ontworpen door architect E. M. Rood. Rechts onder in de natuursteen zie je in reliëf zijn naam. Bovenaan, in de puilijst, staat in een mooi strak gehouwen schreef letter 'koper en ijzerwaren'. Opdrachtgever is Isaac de Vries, die hier met zijn vrouw Rebecca Outs en hun gezin sinds 1887 woont. Volgens het bevolkingsregister is hij reiziger en dat betekent zoiets als vertegenwoordiger. Maar hij lijkt toch meer geld te verdienen met metaal, zeker als je in die dagen je pui kunt laten verbouwen door een architect met aanzien.

De familie is progressief joods en hun kinderen gaan naar een gemengde school. En De Vries weet op een opvallende manier naam te maken in 'the business'. Onder andere door een 'ijzeren deur met kunstslot' af te staan aan niemand minder dan... Houdini!

In 1906 bestaat het bedrijf 25 jaar, jammergenoeg overlijdt Isaac drie jaar later. Men gaat door onder een aangepaste naam, N.V. IJzerwarenhandel voorheen Firma I. M. de Vries, en het bedrijf houdt het nog zo'n zesentwintig jaar vol.

Het pand wordt daarna gebruikt door S. Polak voor zijn groothandel in glas, porselein en aardewerk. Hij laat zijn naam in een moderne schreefloze letter bruut en breed schilderen op de gevel en zijn waar op een houten plank voor de puilijst. Daardoor zijn wel die reliëfletters mooi gespaard gebleven.


Wandeling Nieuwmarkt en Lastage >>

<< home
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; joodsamsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde