Geldersekade 90: DE LEVERANCIER VAN HOUDINIIn opdracht van de eigenaar Isaac de Vries ontwerpt architect E. M. Rood in 1898 deze pui op de Geldersekade 90 voor zijn winkel in koper- en ijzerwaren. De Vries woont hier met zijn vrouw Rebecca Outs en hun kinderen sinds 1887. Hij levert vooral aan de scheepvaart essentiële metaal onderdelen, maar weet ook naam te maken met goede reclame acties. Bijvoorbeeld die met een advertentie over de speciale 'ijzeren deur met kunstslot' voor niemand minder dan… Houdini!

Het bedrijf bestaat in 1906 vijfentwintig jaar, de Vries overlijdt drie jaar later. De onderneming gaat verder door onder een aangepaste naam, N.V. IJzerwarenhandel voorheen Firma I. M. de Vries, en houdt het op dit adres nog zo'n zesentwintig jaar vol.

Daarna wordt het pand gebruikt door S. Polak en zijn groothandel in glas, porselein en aardewerk. Hij laat zijn naam breed op de gevel schilderen. En zijn waar zet hij op een bord die hij tegen de puilijst plaatst. Daardoor zijn de reliëfletters van De Vries mooi gespaard gebleven.


Beter gedronken en bedorven, dan.... Lees meer over Antoon en café slijterij Oost-West in de Stormsteeg. Klik hier!

Zin in een WandWoorden wandeling met gids door de wijk Nieuwmarkt en Lastage? Klik hier!
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; joodsamsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde