Kromme Waal 27: Bouw je boot met Eduard
Aan de gevel van de Kromme Waal 27 hangt een opvallend uithangbord met daar op het zeilende logo van Eduard. Ook in de leuning van de trap staat de naam, plus een roer. Waar komt dat allemaal vandaan?

Het zijn de sporen van zeilmakerij en winkel van scheepsartikelen van Eduard Tiggers. Om de hoek aan de Prins Hendrikkade heeft hij begin vorige eeuw al een winkel. Daar staat zijn achternaam groot op de gevel. Dus hier gebruikt hij dan maar zijn voornaam: Eduard (& Co). Hij begint het ondernemen op dit adres in 1931 en pakt het modern aan. Hij publiceert een prijscourant, een soort internet site op papier, met omschrijvingen en afbeeldingen van alle items die hij voor uw boot te koop heeft.Een gat in de markt ontdekt hij in 1935 met zijn 'Bouw zelf uw boot' boekjes, waar hij mensen via advertenties in onder andere het Parool op attendeert. Kunnen worden verstuurt, maar zijn ook te koop in de winkel. En daar is dan weer onder ander die onmisbare bootlak te koop, maar ook die watervaste jassen en al die andere essentiƫle zeil items! Ja, Eduard weet het goed aan te pakken!
Hij overlijdt in 1957, maar zijn zoon (met dezelfde voornaam en enthousiasme) zet de winkel en de boekjes voort tot eind jaren zeventig. Die boekjes zijn nog steeds populair, ze worden bijvoorbeeld regelmatig voor aardig wat geld geveild bij CataWiki!

Zijn er ook WandWoord wandelingen in mijn buurt? Klik alhier!.


-----
historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; catawiki.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Kromme Waal, Lastage, A04 Nieuwmarkt / Lastage

Reacties