Kromme Waal 27: BOUW JE BOOT MET EDUARD

Aan de gevel van de Kromme Waal 27 hangt een opvallend bord met daar op afgebeeld het zeilende logo van Eduard. Ook in de leuning van de trap staat de naam, plus een roer. Waar komt dat allemaal vandaan?

Het zijn de sporen van de zeilmakerij en winkel van scheepsartikelen van Eduard Tiggers. Om de hoek aan de Prins Hendrikkade heeft hij begin vorige eeuw nog een andere winkel. Daar staat zijn achternaam groot op de gevel. Dus gebruikt hij hier dan maar zijn voornaam: Eduard (& Co). Hij begint het ondernemen op dit adres in 1931 en pakt het modern aan. Hij publiceert een prijscourant, een soort internet site op papier, met omschrijvingen en afbeeldingen van alle items die hij voor uw boot te koop heeft.

Een gat in de markt ontdekt hij in 1935 met zijn 'Bouw zelf uw boot' boekjes, waar hij mensen via advertenties in kranten door heel het land op attendeert. Ze kunnen worden verstuurt, maar zijn ook te verkrijgen in de winkel. En daar is dan weer onder ander hun onmisbare bootlak te koop, maar ook die watervaste jassen en al die andere essentiƫle items, die je voor je nieuwe boot nodig hebt! Ja, Eduard pakt het goed aan!

Als hij overlijdt in 1957 neemt zijn zoon de winkel over en en runt deze tot eind jaren zeventig. De boekjes zijn tegenwoordig nog steeds populair, want ze worden regelmatig voor aardig wat geld geveild bij CataWiki!Wandeling Nieuwmarkt en Lastage >>

<< home

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; catawiki.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage