Stormsteeg 2, hoek Zeedijk: BETER GEDRONKEN EN BEDORVEN, DAN...




Zeker al zo'n zestig jaar staat hier in poëtische vorm op de muur de smoes geschilderd om te drinken bij café/slijterij Oost-West. De originele muurreclame is gemaakt door Antoon. Hij runt als derde generatie van de familie Heijm vanaf begin jaren vijftig deze kroeg. In de Tweede Wereldoorlog moet Antoon verplicht aan het werk in Duitsland. Als hij na de bevrijding terug komt, gaat hij, vanwege het overlijden van pa, direct zijn moeder helpen met het runnen van de kroeg.

Antoon wil eigenlijk zijn geld verdienen met reclame schilderen, maar met dat vak is in die dagen geen droog brood te verdienen. Zijn vrouw Margertha is meegekomen uit Duitsland. Vaste klanten van de bar noemen haar Graetchen. Zij runt tot begin jaren negentig het café. Zonder Antoon. Die is namelijk niet veel ouder geworden dan veertig. Maar ja, hij schilderde het zelf op deze muur naar dat oude Duitse gezegde: Beter gedronken en bedorven, dan niet gedronken en toch gestorven… Dus proost, op Antoon.

In opdracht van de huidige beheerder CHB heeft restaurateur Hans Koning deze reclame in de nazomer van 2022 prachtig hersteld. Zoals je ziet op onderstaande close up van een jaar eerder brokkelde de originele verf langzaam maar zeker van de muur. Vanuit de horeca-hemel zal Antoon, met een pilsje in de hand, heel tevreden naar het resultaat kijken.


Geldersekade 67 - 73: DRUKKER & CO OP HET DAK

Ceintuurbaan 442, hoek Servaes Noutsstraat: RESTAURANT DE ECHO

Geldersekade 90: DE LEVERANCIER VAN HOUDINI

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; Geldersekade Els van Wageningen; kleindochter Sandra Heijm
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde