Stormsteeg 2, hoek Zeedijk: BETER GEDRONKEN EN BEDORVEN, DAN...
Zeker al een dikke vijftig jaar staat in poëtische vorm op de muur van de Stormsteeg 2, de smoes om te drinken bij café slijterij Oost-West geschilderd. Het is gemaakt door Antoon, die als derde generatie van de familie Heijm vanaf de jaren vijftig deze kroeg runt. De eerste generatie is Hendrik Johannes Heijm en zijn vrouw Antonia de Meyer. Zij beginnen het café in 1899. In 1912 is het stel dertig jaar getrouwd, hebben vijf kinderen en, heel modern, een telefoon (N 9770). Zo'n tien jaar later neemt gelijknamige zoon Hendrik het over. Diens kind Antoon moet in de Tweede Wereldoorlog verplicht aan het werk in Duitsland. Als deze in 1945 terug komt, schiet hij, in verband met het overlijden van pa, direct zijn moeder te hulp met de exploitatie van het café.

Eigenlijk wil Antoon reclameschilder worden, maar met dat vak is in die tijd geen droog brood te verdienen. Ook Antoon's vrouw Gertude is meegekomen uit Duitsland. Vaste klanten van de bar noemen haar Graetchen. Zij runt tot begin jaren negentig het café. Zonder Antoon. Die is jammer genoeg niet veel ouder geworden dan veertig. Maar ja, hij schilderde het zelf: beter gedronken en bedorven / dan niet gedronken en toch gestorven… Dus, proost op Antoon!


De veilige flessen van Thijssen!
Klik hier!


Zin in een WandWoorden wandeling met gids door de Nieuwmarktbuurt?
Klik hier!


historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; delpher.nl; Els van Wageningen: Geldersekade (ISBN 9789090163604)
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde