Binnenkant 21: BISCUITS EN VAN DOESBURGS



Gespannen kijken de werknemers van de biscuitfabriek van Van Doesburg aan de Binnenkant 21 naar de camera. Erboven woont Willem van Doesburg, de rest van deze ondernemende familie verblijft in Mijdrecht. Daar staat ook de 'echte' fabriek. Het depot alhier is vooral bedoeld vanwege advertenties enzo. Want het valt niet te ontkennen dat de naam van de landelijke hoofdstad onder je product, imposanter klinkt dan die van een provinciaals dorp.

Een van hun biscuitmerken is De Lindeboom. Dat staat geschilderd op de vitrine in de laadbak van de bestelauto. Achter het glas staan, volgens een krantenartikel uit die dagen, in piramidevorm de rode pakjes met Frou Frou biscuits. Zo werkt dit transportmiddel, hoe vernieuwend, tegelijk als reclamebord op wielen!

De familie is sowieso niet bang hun naam rond te toeteren, want in zo goed als elke stad staat hun product groot als gevelreclame op een muur geschilderd. Centraal staat de Frou Frou koningin, zoals je hieronder ziet op de foto van de Geldersekade uit 1918. Dit icoon werd ook levend uitgewerkt en paradeerde achterop een luxe auto door het centrum van de steden in heel het land. Loten uitdelend aan de kijkers, met kans op een biscuitpakket!


Prins Hendrikkade 120: DRANK VAN VELDEN EN DEKZEIL VAN ZEILINGA

Nieuwezijds Voorburgwal 69 - 73: DE TIJD GEDRUKT

Schippersstraat 11 - 13: BRAND IN DE RIJWIELFABRIEK

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram


historisch beeld en bron: Stadsarchief Amsterdam; Delpher.nl; OnsAmsterdam.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage