Binnenkant 21: BISCUITS EN DOESBURGS


Geconcentreerd kijken de werknemers voor de biscuit fabriek van van Doesburg aan de Binnenkant 21 naar de camera. Erboven woont Willem van Doesburg, de rest van deze ondernemende familie verblijft in Mijdrecht. Daar staat ook de 'echte' fabriek. Het depot alhier is vooral bedoeld voor advertenties enzo. Want het valt moeilijk te ontkennen dat de naam van de landelijke hoofdstad onder je product, imposanter klinkt dan die van een provinciaals dorp.

Een van hun biscuitmerken is De Lindeboom. Dat staat geschilderd op de vitrine in de laadbak van de bestelauto. Achter het glas staan, volgens een krantenartikel uit die dagen, in piramide vorm de rode pakjes met Frou Frou biscuits. Zo werkt dit transportmiddel, hoe vernieuwend, tegelijk als reclamebord op wielen!

De familie is sowieso niet bang hun naam rond te toeteren, want in zo goed als elke stad staat hun product groot als gevelreclame op een muur geschilderd. Centraal staat de Frou Frou koningin, zoals je hieronder ziet op de foto van de Geldersekade uit 1918. Dit icoon werd ook levend uitgewerkt en paradeerde achterop een luxe auto door het centrum van de steden in heel het land. Loten uitdelend aan de kijkers, met kans op een biscuit pakket!


Zin in een WandWoorden wandeling met gids door de Nieuwmarktbuurt?
Klik hier!historisch beeld en bron: Stadsarchief, Amsterdam; Delpher.nl; OnsAmsterdam.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage