Krom Boomssloot 16: DE VOLLE KOFFIE VAN MEYER
De belletterde ingang op Krom Boomssloot 16
Met de boog mee glooiend staat er in de natuurstenen blokken in reliëf in een elegante schreefletter de naam Alex Meijer & Co.. Recentelijk zijn ze weer gevuld met bladgoud. Links en rechts op de pui staat het huisnummer geschilderd in een glooiende vorm. Helemaal bovenaan op de hoeken van de gevel staan ze nog een keer, maar dan in reliëf in de natuursteen. Tussen die torentjes zat ooit een metalen plaat met daarin in een boog uitgespaard de naam en koffiebranderij.
Het pand is een ontwerp van architect E.M. Rood. Van zijn hand is ook bijvoorbeeld de pui van de ijzerwaren handel aan de Geldersekade. De letters hier zijn door dezelfde steenhouwer uitgehakt.
Alex Meijer kwam uit Oelde in Duitsland en begint in 1886 in de Kerkstraat zijn koffiebranderij. Zijn recept is gebaseerd op de zogenaamde Liebig's methode. Dat zet Alex ook groot in zijn advertenties. De naam en het beeldmerk laat hij vastleggen als handelsmerk. Meijer pakt het met zijn zoon Ernst en schoonzoon Carl Hennings goed aan, want al snel kent heel het land hun koffie. Er is uitbreiding nodig, dus bouwt Alex in 1901 dit pand aan de Krom Boomssloot, hoek Koningsstraat. Links ernaast staan de oudste pakhuizen van de stad. Door de groeiende vraag naar zijn koffie, koopt hij deze er even later bij.
Het nieuws van den dag, kleine courant, 3 maart 1886
Het Alex Meyer & Co merk in een koffie kopje
In 1911 draagt Alex het bedrijf over aan zijn kinderen. Hij en zijn vrouw Helena verhuizen naar het chique Bussum, naar hun villa aan de Koningslaan.
Zo'n vijftig jaar later verkopen de erfgenamen het recept en het beeldmerk aan derden. Tegenwoordig heeft de Alex Meijer koffie nog steeds dezelfde smaak en hetzelfde logo als een eeuw geleden!
Gelukkig heeft ook dit pand de grote drang van de stad tot modernisering van eind jaren zestig overleeft. Het is toen gekraakt door de kunstenaars die het nu nog steeds beheren. En met bovenstaand verhaal snap je waarom zij het pand De (koffie-)Branderij hebben gedoopt.
Krom Boomssloot 16, hoek Koningsstraat
> NIEUWMARKT
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; pinterest.com
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Nieuwmarkt / Lastage, Centrum