Van Woustraat 120: HET WAPEN VAN WIJNBERGH & CO

Vanaf de jaren twintig van de vorige eeuw, zit op de hoek van de Van Woustraat 120 met de Van Ostadestraat, een filiaal van Wijnbergh & Co. Dat staat strak geschilderd op de display planken die boven de etalages op de muur zijn gemonteerd. Op het raam staat in een boog 'winkelvereeniging' met daaronder het logo. De onderneming is al in 1890 opgericht door Pieter Melcher Wijnbergh, met de naam De Boterton. Nadat hij dit verandert in zijn eigen naam, wordt het al snel een succesvol kruideniersbedrijf, met op het hoogtepunt 42 filialen.

Verderop in De Pijp, aan de Rustenburgerstraat 340 - 342 heeft de firma een magazijn met kantoor en winkel in art nouveau stijl laten bouwen. Erboven zijn woningen. In 2016 is op de gevel de naam met het logo op de blanco nis geschilderd door de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Het logo is een wapen met slangen, vleugels, een weegschaal en handen die elkaar te hulp schieten. Het staat tot lang in de jaren vijftig, zie hieronder, ook op de affiches en advertenties van de winkel.
Het plan van de architect zal zijn geweest, de belettering in de nis uit te laten voeren op een tegeltableau, heel hip in die dagen. Maar door de snelle groei van het bedrijf, was deze ruimte rap te klein. Men verhuisde het magazijn naar pakhuizen aan de Van Diemenstraat.


Van Ostadestraat 301: GEKNIPTE BAKFIETSEN

Spuistraat 255: DE RAAP VAN WINKELMEIJER

Van Woustraat 141: KOLONIALE WAREN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam, iisg.nl, delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: De Pijp, Zuid