Kloveniersburgwal 57, hoek Zandstraat: DE HIPPE REGENKLEDING VAN SWEDA

Op de zijmuur van de Kloveniersburgwal 57 is een deel van de Sweda-reclame teruggeschilderd die hier tot begin jaren zeventig op de muur pronkte. Het bedrijf maakte vooral modieuze regenkleding voor jonge dames.

De heer Nico van Sweeden begint het bedrijf Sweda in 1937 aan de Amstel, waar nu de Stopera staat. Hij maakt er modieuze regenmantels (tot en met maat zestig) en is de eerste die een regenponcho voor op de fiets ontwerpt. Jong leerde hij het vak bij jassenfabrikant Hollandia Kattenburg. Sweda groeit, heeft meer ruimte nodig en vindt die op de Kloveniersburgwal. De ingang is bovenaan de trap aan de Zandstraat. Zodra er kleding klaar is, wordt die via het grote raam links van de deur naar beneden getakeld. In een bestelbusje, waar het logo groot op staat, gaat het naar de opslag verderop. In het Olympisch Stadion hangen in die tijd grote reclameborden van het bedrijf. Sweda's regenmantels zijn hip, kleurrijk en worden aan het publiek en pers getoond met modeshows in het Carlton aan de Vijzelstraat.


Midden jaren zestig heeft de gemeente het plan om de Weesperstraat als een soort snelweg door te trekken tot aan het Centraal Station. Eronder komt een metro. Daarvoor moeten alle panden ten oosten van de Nieuwmarkt en op de Sint Antoniesbreestraat tot aan de Kloveniersburgwal verdwijnen. Sweda is dan al overgenomen door Hollandia Kattenburg. Van Sweeden zelf gaat onder zijn eigen naam verder aan de Keizersgracht. Gelukkig zijn de huizen aan de Kloveniersburgwal en omgeving door weerstand en kraak gespaard gebleven.

In 2019 is de 'artist's impression' versie van de regenjasdame voorzien van een ongevraagde graffiti-tag. Een goede rede voor WandWoorden om zich in te zetten voor restauratie van deze symbolische muurreclame! Zie het resultaat hieronder!


datum restauratie: september 2022
restaurateur: Myrte Smith (hetgeheimvandesmith.nl)
productie & typografie: Edd Simons (wandwoorden.nl)
onderzoek: Richard Hengeveld
opdrachtgever: WHGA (gevelreclames.nl)


Het bordeauxrode Sweda-shirt is te koop in L, M en XL voor 23,- inclusief verzendkosten.
Stuur een mail naar dit adres (edds@xs4all.nl) met daarin je contactgegevens en de gewenste maat.


WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; het Parool; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage