Kloveniersburgwal 57, hoek Zandstraat: DE HIPPE REGENKLEDING VAN SWEDA

Op de zijmuur van de Kloveniersburgwal 57 is een deel van de Sweda-reclame teruggeschilderd die hier tot begin jaren zeventig op de muur pronkte. Het bedrijf maakte vooral modieuze regenkleding voor jonge dames.

De heer Nico van Sweeden begint het bedrijf Sweda in 1937 aan de Amstel, waar nu de Stopera staat. Hij maakt er modieuze regenmantels (tot en met maat zestig) en is de eerste die de regenponcho voor op de fiets ontwerpt. Jong leert hij het vak bij jassenfabrikant Hollandia Kattenburg. Sweda groeit, heeft meer ruimte nodig en vindt die op de Kloveniersburgwal.* De ingang is bovenaan de trap aan de Zandstraat. Zodra er kleding klaar is, wordt die via het grote raam naar beneden getakeld. In een bestelbusje, waar het logo groot op staat, gaat het naar de opslag verderop. In het Olympisch Stadion hangen in die tijd grote reclameborden van het bedrijf. Sweda's regenmantels zijn hip, kleurrijk en worden aan het publiek en pers getoond met modeshows in het Carlton aan de Vijzelstraat.


Midden jaren zestig heeft de gemeente het plan om de Weesperstraat als een soort snelweg door te trekken tot aan het Centraal Station. Eronder komt een metro. Daarvoor moeten alle panden ten oosten van de Nieuwmarkt en op de Sint Antoniesbreestraat tot aan de Kloveniersburgwal verdwijnen. Sweda is dan al overgenomen door Hollandia Kattenburg. Van Sweeden zelf gaat onder zijn eigen naam verder aan de Keizersgracht. Gelukkig zijn de huizen aan de Kloveniersburgwal en omgeving door weerstand en kraak gespaard gebleven.

In 2019 is de artist's impression versie van de regenjasdame voorzien van een ongevraagde graffiti-tag. Een goede rede voor WandWoorden om zich in te zetten voor restauratie van deze symbolische muurreclame: zie het resultaat hieronder!


datum restauratie: september 2022
restaurateur: Myrte Smith (hetgeheimvandesmith.nl)
productie & typografie: WandWoorden / Edd Simons
onderzoek: Richard Hengeveld
opdrachtgever: WHGA (gevelreclames.nl)


Het bordeauxrode Sweda-shirt is te koop in L, M en XL voor 23,- inclusief verzendkosten.
Stuur een mail naar dit adres (edds@xs4all.nl) met daarin je contactgegevens en de gewenste maat.


Kloveniersburgwal 57, 2022

Kloveniersburgwal 57, 1936

* Het staat duidelijk op de muur van het souterrain van no. 57 geschilderd: G. Swart, damesconfectie. En op het uithangbord bij de voordeur is te lezen: Dassen Fabriek. Allemaal kledingwaar, zoals in veel van de panden in en om de Kloveniersburgwal wordt gemaakt. Gerardus Swart en zijn zoon Johannes wonen in het bovenhuis en hebben hun werkplaats op de bel-etage en in de kelder. Hun expertise is vooral in japonnen en nog meer in lingerie. Veel daarvan wordt hier gemaakt, maar voor Swart zijn ook aardig wat thuisnaaisters aan het werk. Ingang van het atelier zit om de hoek aan de Zandstraat: de latere Sweda entree.

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; het Parool; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage