Nieuwe Amstelstraat 2: GEMENGD WINKELEN!



Dit, nu onopvallend smalle blokje huizen aan de Nieuwe Amstelstraat, hoek Jonas Daniël Meijerplein, rechts naast het Arsenaal en tegenover het Joods Historisch Museum, wist meer dan een eeuw geleden wel de aandacht te trekken van de voorbijganger. Want, zoals veel (hoek)panden in die dagen, hing het vol met reclame.
Op de dakgoot staat het bord van goudsmid en diamantzetter H. Wessel. Hij heeft zijn werkplaats aan de Weesperstraat 5 en neemt voor zijn smederij graag letterlijk goud geld van je over. En J.N. Bos laat met twee brede borden aan de muur zien waar zijn Volksbehangselwinkel is. Maar al dat ondernemen zorgt ook voor veel stress en het wordt hem snel te veel. Op 54 jarige leeftijd overlijdt Bos aan een hartstilstand.


Van het poetsmiddel Brasso hangt een groot emaille bord aan de zijmuur. En op de uitbouw ervoor staat een grote advertentie geschilderd van de chemische wasserij Haverschmidt & Klaje. Rechts wijst een bagagejongen naar de adressen. Dat bedrijf heeft haar oorsprong in Haarlem, eind 19e eeuw en is snel bekend in heel het land. In haar gloriedagen alleen al telt Amsterdam 7 filialen.

Nieuwe Herengracht 1: SCHREEUW HET VAN HET DOEK!

Kalkmarkt 10: EEN MAGAZIJN van LAKENS en MANUFACTUREN

Muiderstraat 29: STOP, DENK AAN ASPIRIN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; joodsamsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage