Nieuwe Amstelstraat 2: Gemengd winkelen...Dit, nu onopvallend smalle blokje huizen aan de Nieuwe Amstelstraat, hoek Jonas Daniël Meijerplein, rechts naast het Arsenaal en tegenover het Joods Historisch Museum, wist meer dan een eeuw geleden wel de aandacht te trekken van de voorbijganger. Want, zoals veel (hoek) panden in die dagen, hing het vol met reclames.
Op de dakgoot staat het bord van goudsmid en diamantzetter H. Wessel. Hij heeft zijn werkplaats aan de Weesperstraat 5 en neemt voor zijn smederij graag letterlijk goud geld van je over. J.N. Bos laat met twee brede borden zien waar zijn Volksbehangselwinkel is. Ook aan het Waterlooplein heeft hij er een. Maar al dat ondernemen zorgt voor veel stress en het wordt hem al snel te veel. Op 54 jarige leeftijd overlijdt Bos aan een hardstilstand.


Van het poetsmiddel Brasso hangen drie grote emaille borden aan de zijmuur. En op de uitbouw staat een grote advertentie geschilderd van de chemische wasserij Haverschmidt & Klaje. Rechts wijst een bagagejongen naar de adressen. Eén is aan de Nieuwezijds Voorburgwal, om de hoek bij het Spui en de andere op de Sarphatistraat ter hoogte van het Weesperplein. Het bedrijf heeft zijn oorsprong in Haarlem, eind 19e eeuw. Is snel bekend in heel het land en heeft in haar glorie dagen alleen al in Amsterdam 7 filialen.

Zwanenburgwal 56, Weening bouwt er omheen!
Klik hier!


Wandel met een gids langs de WandWoorden rond de Nieuwmarkt en Lastagebuurt. Klik hier!

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; joodsamsterdam.nl; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage