Rapenburg 67, hoek Foeliestraat: Voor kwaliteits lamsvleesch moet je bij Menko zijn!Op de zijmuur van Rapenburg 67, aan de Foeliestraat, staat groot de gevelreclame van M. B. Menko. Een wijzende hand toont je de richting naar 'het beste adres voor eerste kwaliteit Hollandsch rund-, kalf- en lamsvleesch'. Al zeker vanaf 1909 runt Maurits Benjamin Menko aan de Rapenburg 65 zijn joodse slagerij. In 1931 verhuist hij met familie, incluis schoonvader Gerrit Bonte, naar de Watergraafsmeer. Maar zodra Gerrit in 1938 welkom is in het bejaardenhuis De Joodsche Invalide aan het Weesperplein, verhuizen Maurits en zijn vrouw Sophie terug naar Rapenburg. Daar wonen zij daar dan op nummer 85, 2 hoog, de nieuwe slagerij is op nummer 103.

En dan is er ineens een bezetter. Deze maakt van de wijk een Judenviertel en Maurits mag alleen nog maar aan joodse Amsterdammers verkopen. In 1942 wordt zijn zus Mietje, haar man Barend Wonder en hun kinderen door de Duitsers uit hun huis in Weesp gezet. Gelukkig vinden zij onderdak bij Maurits. Maar niet voor lang. Een jaar later wordt de hele familie vermoordt in Sobibor.

Ja, je komt ongvraagd ook confronterende verhalen tegen bij het uitzoeken van de WandWoorden van je stad.


Dekschuiten en slopen op de Valkenburgerstraat 132
Klik hier!


Loop met een gids langs WandWoorden in allerlei maten en vormen, bijvoorbeeld rond de Nieuwmarkt- en Lastagebuurt. Klik hier!

historisch beeld en bronnen: Stadsarchief Amsterdam, Delpher, Joods Monument, Joods Amsterdam
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage