Geldersekade 30 - 32: DE VEILIGE FLESSEN VAN THIJSSEN!

In 2019 is dit gebouw aan de Geldersekade 30 - 32 gerenoveerd in opdracht van de huidige eigenaar, Hotel Mai. Oorspronkelijk was het van de glashandel van weduwe G. Thijssen en zonen. Het bedrijf is opgericht in 1780 en heeft naam en faam in karaffen en wijnflessen. Die werden gemaakt in onder andere Engeland, in rieten manden per boot getransporteerd en hier opgeslagen. Een van hun klanten was de beroemde wijnhandel Ferwerda & Tieman.
Begin twintigste eeuw presenteert men, na uitgebreid onderzoek, een melkfles met harde opening. Zo schilfert bij het openen het glas niet af en komen er geen splinters terecht in de gepasteuriseerde melk. Al snel is dit product het hoofdinkomen van Thijssens Glasindustrie. Men heeft voor de opslag al snel ruimte nodig en bouwt daarvoor het pakhuis aan de Oudezijds Voorburgwal 11 - 19.

Maar ja, dan vindt iemand in de jaren tachtig de kartonnen verpakking uit. Na een kleine tussenstop aan de Oranje Vrijstaatkade is het jammergenoeg voorbij met het glas van Thijssen.


Geldersekade 20 - 22 - 24: HET CHEMISCHE GLAS VAN DELIUS

Grote Bickersstraat: HET HOUT VAN LALK

Geldersekade 67 - 73: DRUKKER & CO OP HET DAK

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief, Amsterdam; Geldersekade Els van Wageningen 
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage, De Wallen, Burgwallen - Oude zijde