Krom Boomssloot 22: GEFRÖBEL EN NAAIWERK

Krom Boomssloot 22, entree naar de Armeense kerk, 2021

Krom Boomssloot 22, entree naar de Volksschool voor meisjes, 1942

Achter deze grootse deur aan de Krom Boomssloot 22 zit in 1942 de St. Anthonius Volksschool. Hier geven katholieke zusters dan al zo'n zeventig jaar opleidingen aan meisjes in onder andere gefröbel en naaiwerk. Dat staat dan prachtig geschilderd op de muur boven de ingang.
Het pand is ooit gebouwd als pakhuis, maar begin 18e eeuw werd het door de Armeense gemeenschap omgetoverd tot kerk. Priester Joannes de Minas heeft toen op eigen kosten deze ingang laten maken. En om te voorkomen dat ook maar iemand deze gift vergeet, staat deze daad in het Armeens beschreven erboven. 'Ik, Joannes, priester, zoon van Minas, inboorling van de stad Amasia, vijftien jaren deze kerk, genaamd Den Heiligen Geest, bediend hebbende, heb op mijne eigene kosten deze Voorpoort herbouwd; een marmeren Lam boven dezelve gesteld; den steenen opgang en drie onder· en drie bovenlichten doen maken, ter gedachtenisse van mijzelven en van mijne overledene Vader en Moeder, in 't Armenisch jaar 1198, dat is in 't jaar 1749.'

In 1856 sluit de kerk alweer en even later beginnen de zusters er hun school. In 1997 is de Armeens-Apostolische kerk hier weer geopend.


verderop...

Krom Boomssloot 16: DE VOLLE KOFFIE VAN MEYER

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Amsterdams Bouwkunst en Stadsschoon 1306 - 1942 J.G. Wattjes, theobakker.net
huidig beeld: GRRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage