Valkenburgerstraat: HAAR, HOUT, FRUIT EN NOG VEEEL MEER!

Hier een foto van de toen levendige Valkenburgerstraat, een straat die Amsterdammers tegenwoordig maar wat graag mijden… In de jaren twintig van de vorige eeuw is dit een van de vele smalle gangen van deze joodse wijk. Het ziet er heerlijk levendig uit, maar dat komt vooral omdat de bewoners niet graag binnen blijven; het gros van de woningen was krot. Met zeker zo'n zes mensen woont men in één kamer, per verdieping is er misschien een emmer op de gang als toilet, stromend water is er niet.
Op de begane grond zijn er overal winkels en ondernemers. Zoals links naast nummer 214 waar W.F. Buri met zijn zoon een houthandel runt. Aan de straatkant heeft coiffeur A. Hekster haar kapperszaak. In advertenties laat zij weten dat ze gespecialiseerd is in polkamodellen. En aan de overkant zit de winkel van Grishaver. Hij verkoopt (gedroogde) zuidvruchten.

Als je dan binnenkort toch een keer hier moet zijn, bekijk dan de gevelstenen tussen de huisnummers 202 en 208. Een paar mooie voorbeelden van de vele joodse sporen in deze wijk.


Valkenburgerstraat 132: DEKSCHUITEN EN SLOPEN

Polanenstraat 197: GELOOFSGEMEENSCHAP HEBRON

Muiderstraat 29: STOP, DENK AAN ASPIRIN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam en delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage