Dirk van Hasseltssteeg: VOLOP BELETTERD

De Dirk van Hasseltssteeg ziet er tegenwoordig heel anders uit dan toen. Op de foto uit 1961 zijn heel wat panden uitgeleefd. In de meeste mag men niet meer wonen, ze worden vooral gebruikt als opslag door de winkels aan de Nieuwendijk. Op no. 3 zit nog wel een drogist en op 5 maakt Elias Dinsdag regenkleding. Op de zijmuur van no. 7 staat de advertentie met wijzende hand van huisschilder Nashan Frinkel. Voor de oorlog kon je in zijn winkel verf en glas kopen. Wanneer gewenst schilderde hij je huis en verving gebroken ramen. Aan de overkant zat op no. 4 de herenkapper en even verderop bij Beuna kon je bijvoorbeeld je bumper te laten verchromen. Op de zijmuur links aflopend van de foto, staan de sporen van de gevelreclame van slagerij Isaac Hart. Hij had in de jaren twintig zijn winkel op no. 14 en was gespecialiseerd in rund. Het zal dus niet altijd even fris hebben geroken in deze steeg...

PS Nashan Frinkel is een van de vele joodse stadgenoten die de oorlog niet hebben overleefd; hij is samen met zijn vrouw Elisabeth omgekomen in Westerbork in 1943.




“De firma Beuna was een galvanisch bedrijf van twee compagnons, meneer Beuning en meneer van de Anker. Van de Anker was een goede vriend van mijn vader en ik mocht daar vaak op zaterdag wat extra zakgeld verdienen met het sorteren van gegalvaniseerde of gecadmeerde bouten, moeren en schroeven. Er hing inderdaad altijd een vreemde lucht. Ook liep er een medewerker met groene handen. Die kleur ging er niet meer af, dat kwam door een bedrijfsongevalletje…”
Walter Smits

“Was en is een pracht van een straat! Toen zeer levendig met allerlei bedrijfjes en de zij- en nooduitgang van de Royal Bioscoop. Er zat ook een kapper en diverse verchroominrichtingen. En ook nog enkele 'dames van plezier'. Kortom: veelzijdig.”
Bertus Witsel

"Ik kan me herinneren dat in de jaren vijftig, in de buurt van dat galvanisch bedrijf ergens op één hoog een gokhuis zat."
Dolph Heideman

“Daar zat ook de kapper 'Knippen en wippen’.”
Frans Moen




Nieuwezijds Voorburgwal 29: WIJNGAARDEN TRANSPORTEERT!

Tweede Jan Steenstraat 107: DE SCHOENEN VAN WENSKAT

Suikerbakkerssteeg 40 - 42: BAUMANN EN KNAUBER GRAVEREN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: Edd
wijk: Centrum, Burgwallen - Nieuwe Zijde