Groenburgwal 17 - 19: HET OUD-PAPIER VAN WESSELS



Groenburgwal 17 - 19, 2022

Groenburgwal 17 - 19, rond 1950

Net na de oorlog begint M.A. Wessels hier aan de Groenburgwal 17-19 zijn oud-papierhandel en schildert het duidelijk op de muur. Voor de deur aan de kade ligt dan eerst één dekschuit met pakken papier. Al snel worden dat er meer en meer, want hij weet goed reclame te maken met kreten als 'verkoopt uw oud papier alhier', 'hoogste prijzen voor uw oude archieven' en 'machinale vernietiging gegarandeerd, desgewenst onder uw eigen controle'. In de advertenties staat een duidelijk logo.
Het oud-papier wordt aangevoerd met vrachtwagens, overgeheveld naar schuiten en daarna verplaatst naar de opslag in onder andere de Vierwindenstraat in het Westelijk Havengebied en pakhuis De vrede in Zaandam. Al die activiteiten zijn geen plezier voor de omwonenden aan de wal.
Midden jaren vijftig hebben zij er genoeg van en klagen bij de burgemeester. Die geeft hen groot gelijk en in 1958 komt er een verbod op vrachtauto's op de Groenburgwal. Na veel gemopper verkoopt Wessels dan maar zijn panden alhier en verplaatst in 1960 het hoofdkantoor naar de Motorkade, hoek Meeuwenlaan in Amsterdam Noord.



Het Parool, 12 december 1949

Wat je toch allemaal weer te weten komt van je stad, met het uitzoeken van wat WandWoorden!

“Als kind haalde ik daar mijn Donald Ducks op die niet verkocht waren en dus naar de oud- papierhandel gingen. Hele jaargangen trok ik uit de balen.” Ronald Duvivier



verderop...

Zwanenburgwal 54 - 56: WEENING BOUWT EROMHEEN!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; archief.zaanstad.nl
beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage