Tweede Looiersdwarsstraat 16 en Akoleienstraat 2: DE BRANDSTOF VAN MARCUS



Op de puilijst aan de Tweede Looiersdwarsstraat en die aan de Akoleienstraat in de Jordaan staat netjes in reliëf uitgehakt 'brandstoffen magazijn van J.M. Marcus'. Wie was die man? WandWoorden zoekt het uit!

In 1876 neemt Jan Marinus Marcus het bedrijf in brandstoffen aan de Bloemstraat 133 over van de heer Mulder, die met pensioen gaat. Een paar jaar later, in 1880, bouwt hij het pand aan de Tweede Looiersdwarsstraat 16. Zoon Jan, dan twee jaar oud, legt daar de eerste steen. En bovenaan de pui worden blokken natuursteen ingemetseld waar hij zijn naam en waar in reliëf in een voor die dagen moderne letter laat uithakken. De zaken gaan goed, want drie jaar later bouwt hij het volgende pand, aan de Akoleienstraat 2. Ook dit pand wordt voorzien van chique beletterde stenen.
Marcus verdient zijn geld niet zozeer aan olie of benzine, maar vooral aan turf, de standaard brandstof voor je kachel en fornuis in die dagen. Ook levert hij aan garnizoenen.
Maar alles loopt niet zo makkelijk als gehoopt, want in 1887 wordt de winkel in de Akoleienstraat failliet verklaard. Toch houdt Marcus vol. Bijvoorbeeld tien jaar later levert hij aan de gemeente Amsterdam de brandstof ter verwarming van de klaslokalen van de gemeentelijke geneeskundige dienst.

Wat je toch allemaal niet te weten komt van je stad, met het uitzoeken van wat WandWoorden!


Bloemstraat 140: DE GARAGE VAN DE BAKKERS

Egelantiersgracht 8: DE KUIPEN VAN DE PUTTELAARS

Prinsengracht 276: KOLONIALE WAAR BIJ LOOSE

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

informatie: delpher.nl 
beeld: Edd 
wijk: Centrum, Jordaan