Bellamystraat 93: HET STAMPWERK VAN WIESEMANN

'Metaalwarenfabriek Stampwerk' staat er fris geschilderd op de zijmuur van de Bellamystraat 93. De restauratie is in 2005 uitgevoerd door Wendy Schoenaker in opdracht van de Werkgroep Historische Gevelreclames Amsterdam. Let vooral op de 3 met de Kiss-tong van Gene Simmons.

Stampwerk is het bedrijf van Frans Wiesemann. Zijn werknemers stansen hier al zeker sinds 1947 onder andere uniformknopen, gespen, koppelpassanten en distinctieven, de ornamenten voor op uniformen. Het gaat goed met het bedrijf, maar na zijn overlijden in 1972 is het ook snel voorbij met de onderneming.



Het pand zelf is in 1866 gebouwd door Petrus de Voys, voor zijn diamantslijperij. Dit bedrijf wordt in de loop van de tijd door anderen overgenomen. En sinds 1897 zit in het gebouw ook de chocolade- en cacaofabriek van de erven van Caspar Flick. Al heel snel huren zij het hele pand en laten dat, zoals je op onderstaande foto ziet, duidelijk aan de buitenwereld zien. Hun succes in de onderneming zit vooral in het flikje, een rond besuikerd chocolaatje met een bolle en een platte kant. Caspar Flick ontwikkelde het in de Nes, waar hij rond 1745 de eerste cacaofabriek van de stad had. Google maar eens de naam, dan kom je tientallen afbeeldingen van de verpakkingen en advertenties tegen.
Door de eerste wereldoorlog loopt de import van de juiste waar heel stroef. En dat heeft tot gevolg dat het even later voorbij is met de onderneming, in 1922 wordt die failliet verklaard.



Na de chocola van Flick vestigen zich er meubelmakers, bakkers en confectiebedrijven. Na de tweede wereldoorlog zitten er vooral ondernemers in textiel. Bijvoorbeeld het confectie atelier van B. Edens die er regenkleding maakt en op de eerste verdieping produceert Lens poppenkleding.

Wat je toch allemaal weer niet te weten komt van je stad met het uitzoeken van een paar WandWoorden op een muur!

Bellamydwarsstraat 14: BIERBOTTELARIJ OP DE LATEIBALK

Hembrugstraat 7 - 9: JANTJE VAN ALLES EN AMSTERDAMSE SCHOOL LETTERS

Borgerstraat 87: KWALITEITSRIJWIELEN BIJ BIERSMA

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam, geheugenvanwest.amsterdam, delpher.nl
beeld: WandWoorden
wijk: Kinkerbuurt, Oud West