Laurierstraat 76: DE LAURIERBOOM IN RELIËF

Al heel lang is het dé ontmoetingsplaats van schakers in de Jordaan: café De Laurierboom aan de Laurierstraat. De naam en waar van weleer staan vanaf de bouw van het pand groots in stucwerk in reliëf op de muur boven de ingang.

In 1905 gaat het hoekpand voor de eerste keer in de verkoop, inclusief de verhuurde bovenwoningen. Volgens de krant is het dan verkocht aan M.J. Gans. In 1921 staat op het raam boven de entree de naam van de toenmalige exploitant geschilderd: H. Wipper. Hein is geboren in 1879 en runt het café en biljart samen met zijn dochter Catherina zeker tot 1934. L.F. van Driel neemt het dan over en gaat er mee door tot begin jaren vijftig. Hij woont erboven op drie hoog, de ingang is aan de Eerste Laurierdwarsstraat. Op het dak heeft hij dan een duivenplatje. Even later is het café van Bep. Zij bluft in 1954 met de mededeling op het raam dat je er televisie kunt kijken.




Jammergenoeg is er verder weinig te vinden over De Laurierboom, dat toch altijd een sociaal monumentje van de buurt is geweest. Wel ontving WandWoorden van Ankie Scheurwater onderstaande foto, met daarop onder andere haar oma, Anna Maria Wipper. Hartelijke dank daarvoor!
Rozenstraat 121 - 123: DE LIMONADE VAN BERGMAN (EN THIJSSENS)

Prinsengracht 276: KOLONIALE WAAR BIJ LOOSE

Spuistraat 255: DE RAAP VAN WINKELMEIJER

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam, delpher.nl
beeld: Edd
wijk: Centrum, Jordaan