Oudeschans 116: DE BIERBOTTELARIJ VAN DE HAAN


Zeker een honderd jaar geleden laat G. de Haan op de zijmuur van de Oudeschans 116, hoek Korte Dijkstraat zijn naam en ook zijn vak schilderen: bierbottelarij. Wat mag dat dan wel zijn?

Tot de jaren dertig van de vorige eeuw vult een brouwerij alleen vaten met hun bier. Die worden dan op een dekschuit gestapeld en over het water naar tapperijen en bierbottelarijen getransporteerd. Bij die laatste staat de bottelaar klaar met een slangetje, sluit die aan op het geleverde vat, zuigt eraan tot hij bier proeft en stopt dan snel de slang in een fles en vult die stuk voor stuk. Daarna sluit hij ze af met een kroonkurk en plakt het etiket van de brouwerij erop. Daarop staat ook zijn naam. Dan gaat alles in houten kratjes en die worden afgeleverd bij winkels en horeca in de buurt. De bottelaar neemt lege flesjes mee terug voor de volgend vulronde; statiegeld bestaat nog niet in die dagen.

Maar dan besluit Amstel Bieren als eerste brouwerij alles zelf ter hand te nemen, mede omdat sommige bottelaars het bier aanlengen. Al snel volgen de andere leveranciers en tien jaar later is in Amsterdam het vak bierbottelen voorbij.

Deze gevelreclame is in juni 2022 in opdracht van vastgoedbeheerbedrijf Haavens B.V. teruggeschilderd door restaurateur Margriet van Eijk van Studio Purple en typograaf Edd Simons voor de WHGA.
Buren vertelden nog over de laatste bewoonster, Tante Truus. Zij had hier jarenlang met haar man een textielwinkel, erboven zat hun woning. Daar kon je alleen komen via heel steile trappen. Over De Haan was men aangenaam verrast, want niemand wist dat hier ooit een bottelarij in de kelder zat.


verderop...

Oudeschans 74 - 78: HET KOSTUUM VAN BOEKMAN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam
beeld: WandWoorden
wijk: Nieuwmarktbuurt, Centrum