Oudeschans 30 - 34: PUDDING EN RIJWIELEN



Oudeschans 30 - 34, 2024

Oudeschans 34, 1938

Het pand op no. 34 is beletterd met een unieke van-groot-naar-klein-en-andersom reclame. Links staat puddingpoeder, rechts ijspoeder. Eronder lees je de naam van de poeder-maker: Herman Frank. Zijn product heeft vooral naam en faam in het zuiden van het land. Dat blijkt uit allerlei prijzen die hij daar wint op beurzen en tentoonstellingen.

Eindhovensch Dagblad, 21 februari 1947

Na de oorlog probeert hij zijn omzet te vergroten en produceert bakpoeder en zelfs maagzout. Dat gebeurt niet meer vanaf de Oudeschans, maar vanaf de Warmoesstraat 66. Echter de concurrentie is te groot, even na 1950 is de onderneming failliet.



Oudeschans 32 en 30, 1938

De pui van no. 32 is in die dagen ook aardig vol geschilderd met praat. Bovenaan staat handelsvennootschap Venesa, links en rechts verticaal eronder rijwielen, banden en onderdelen. Op het bord boven de kelderdeuren staat Humber, op de deuren zelf het Raleigh-logo. Boven de pui van no. 30 staat de naam en waar nog een keer, maar dan een stuk groter. 

Algemeen Handelsblad, 30 mei 1935

Wie de onderneming begint of waar de naam een combinatie van is, is niet duidelijk maar men start de vennootschap ergens eind jaren twintig. Het begint op no. 30, een paar jaar later komt no. 32 erbij. Venesa is dan al een succesvol vertegenwoordiger voor de rijwielmerken Humber en Raleigh. Op en in de buurt van de Prins Hendrikkade zitten in die tijd meerdere rijwielfabrieken en -leveranciers. Ook Venesa opent hier een depot: op no. 135. Op een zijmuur even verderop aan de Schippersstraat, plaatsen ze een gevelreclame met al hun merken.

Prins Hendrikkade 137, hoek Schippersstraat, 2024

Prins Hendrikkade 137, hoek Schippersstraat, 1936

Prins Hendrikkade 135, 2024

Prins Hendrikkade 135, 1936

In het begin van de oorlog heeft de onderneming aardig wat mensen in dienst. Echter vanwege haar Joodse oorsprong neemt een beheerder aangesteld door de bezetter, de leiding van het bedrijf over. Hij plundert deze leeg. Na de bevrijding probeert Venesa de draad op te pakken, ook bij hun lukt dat niet meer op de Oudeschans. Men probeert het op Oudezijds Voorburgwal 94, maar de oorlog heeft teveel littekens veroorzaakt: even later is het jammergenoeg ook voorbij met de fietsen van Venesa.

Wat je toch leert van je stad, met het uitzoeken van wat verdwenen letters op een muur.




verderop...

Korte Koningsstraat 21: DE SMEDERIJ VAN VAN ERVE

WAAR ZIJN WANDWOORDEN?

WANDEL MET WANDWOORDEN!

HIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDEN

WIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: GRRRFX
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage