Rozengracht 215: DE EXCELSA VAN MARINUS

In mooie scriptletters staat 'Excelsa' op het raam geschilderd van de jammergenoeg lege winkel van Marinus H. van der Kwast op de Rozengracht 215. Hij neemt deze winkel in 'bloemwerken en versieringen' rond 1931 over van Leendert Brouwer. Diens onderneming zat hier al vanaf begin van de eeuw, maar Van der Kwast houdt het stukken minder lang vol. Zoals je ziet op het briefje achter het raam, staat het in 1935 alweer te huur.

Links op de oude foto is maar een stukje van het grootse gebouw te zien, dat loopt van nummer 207 tot en met 213. Ook groot en in een eigenwijze letter staat op het raam 'café Harmonie'. Men verkoopt het bier van Heineken, er staan Juliana-biljarttafels en achterin zijn feestzalen. Daar speelt binnenkort het Amsterdamse Toneel Ensemble de volksvoorstelling De Jantjes, zegt het affiche. Maar ook rode bijeenkomsten worden er georganiseerd tegen Corbijn, oorlog en fascisten.

En als we het dan toch over foute mensen hebben…


Op het raam van 217 staat in een strakke letter Joh. J. Keylard geschilderd. Hij verkoopt naast piano’s, vleugels ook moderne automatische piano’s. In de tijd dat deze foto is gemaakt, adverteert Keylard onder andere in de NSB krant. In de oorlog verhuist hij de winkel eerst naar de Marnixstraat en even later naar de pakhuizen aan de Achtergracht bij het Frederiksplein. Hij heeft waarschijnlijk meer ruimte nodig, want in advertenties toont hij trots dat hij trompetten en trommen levert aan de Weerbaarheidsafdeling en Jeugdstorm van de NSB. Na de oorlog wordt het bedrijf in beslag genomen door het Nederlandse Beheerinstituut.

Wat je allemaal toch te weten komt van Amsterdam, met het uitzoeken van wat WandWoorden (op ramen).


Rozengracht 216: CONCURRENT DE COURANT

Bloemstraat 140: DE GARAGE VAN DE BAKKERS

Plantage Kerklaan 61: PLANCIUS EN TAXI

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam, delpher.nl
beeld: Edd
wijk: Centrum, Jordaan