Rozenstraat 121 - 123: DE LIMONADE VAN BERGMAN (EN THIJSSENS)

'Limonade-fabriek en wijnhandel W.H. Bergman' staat in 1954 strak geschilderd op de lateibalk boven de vouwdeuren. Door heel de stad werd in de eerste helft van de vorige eeuw door kleine ondernemingen limonade gemaakt. Het was een handige vulling van tijd en inkomsten voor bijvoorbeeld bierbottelarijen, als dat werk stil lag. De machines en ingrediënten ervoor waren betaalbaar bij de groothandel te koop.

Bergman en Cornelis Thijssens beginnen hun onderneming ergens rond midden jaren twintig, toen nog alleen als wijnkoperij. In 1931 is in hun straat de nieuwbouw op no. 121-123 klaar en dat is een prima plek voor hun limonadefabriek. Thijssens woont er dan boven op de eerste verdieping, Bergman verderop op de Prinsengracht 228.
In de jaren zestig is het langzaam maar zeker voorbij met alle kleine limonade-ondernemingen in de stad. Deze ruimte wordt even later door de Grolsch Bierbrouwerij gebruikt als depot.


PS Het is nu moeilijk voor te stellen, maar in de Rozenstraat werd begin vorige eeuw ruimschoots ondernomen. Ter hoogte van de Tweede Rozendwarsstraat zat bijvoorbeeld een van de eerste winkels van Vroom & Dreesman, tussen 36 en 48 maakten de gebroeders Paridon gips- en beeldwerk en op 55-57 werd bij N.V. RIA regenkleding vervaardigd. Op 87 was chocoladekoek te koop, op 91 zat bloemenmagazijn De Roos, verderop zat transportonderneming Heeremans, glasindustrie De Kroon, loodgieter Wingender en Paes met zijn papier.
Laurierstraat 103 - 107: HET VLEESCH VAN VREES

Kloveniersburgwal 57, hoek Zandstraat: DE HIPPE REGENKLEDING VAN SWEDA

Laurierstraat 76: DE LAURIERBOOM IN RELIËF

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Jordaan