Bloemgracht 8: DE OVERVALLEN BOEKBINDER



Net na de oorlog is dit pand op de Bloemgracht 10, hoek Eerste Leliedwarsstraat gesloopt, omdat het dan letterlijk in elkaar zakt. Chris Huymans runt er tussen 1923 en 1938 een filiaal van zijn smederij. Op de ramen staat dan geschilderd dat je hier moet zijn voor de reparaties aan je haard, kachel en fornuis. Ook smeedt hij hekwerken en repareert hij sloten voor je huis.
Op no. 8 heeft Van Lith een elektrische boekbinderij. Dat staat in 3D-letters geschilderd op displayborden aan de gevel. Eind negentiende eeuw begint hij dit bedrijf met collega Stokkink op de Warmoesstraat. Ze plaatsen advertenties in de krant met aanbiedingen voor het mooi binden van bijvoorbeeld dat recente boek van die populaire schrijver. Je moet je voorstellen dat je boeken toen plano bij de drukker/uitgever kon kopen. Dat pakket papier bracht je dan naar de boekbinderij en die maakte er een mooi gebonden editie van voor jou. Die zette je dan trots naast die andere mooie exemplaren in de pronkkast.
Even na de eeuwwisseling gaat Lith met zijn zoon in eigen beheer verder met het bedrijf en huurt daarvoor deze werkruimte. En dat gaat goed; hij heeft al snel aardig wat mensen in dienst.
Dat weten ook twee inbrekers. Want een dag voor de maandelijkse uitbetaling, eind februari 1919, sluipen zij het pand binnen, binden Van Lith vast en duwen een prop in zijn mond. Nieuwsgierig gemaakt door al die vreemde geluiden, komt mevrouw Van Lith maar eens even kijken. Ze schrikt zich rot en schreeuwt keihard aan een stuk door "moord, moord, moord!". Daarop nemen de inbrekers, zoals vermeld in het artikel, snel het hazenpad.

Na 1924 verdwijnt het bedrijf alhier. Op de Oudezijds Voorburgwal hebben de broers van Van Lith dan nog wel een binderij. Zie hieronder het bericht van kleindochter Carolien van Lith, met de foto van opa.



“De overvallen boekbinder was mijn opa. Het opmerkelijke is dat er in de familie totaal niet over gesproken werd. Mijn vader en een broer van hem hebben zich later gevestigd op de Prinsengracht. Twee andere broers zaten tot de verkoop van het bedrijf op de Oudezijds Voorburgwal. Zo werden ze ook in de familie genoemd: 'de gebroeders Oudezijds'.”
Carolien van Lith


Rozengracht 58: DE VERZEKERDE TEGELS

Rozenstraat 121 - 123: DE LIMONADE VAN BERGMAN (EN THIJSSENS)

Egelantiersgracht 42 - 44: BOTER, KAAS EN GRIJPINK

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
beeld: WandWoorden
wijk: Jordaan, Centrum