Laurierstraat 103 - 107: HET VLEESCH VAN VREES
Rechts op deze foto uit 1931 staat in de plaquette in een strakke letter 'Openbare school voor gewoon lager onderwijs No 19'. Het pand is zo'n veertig jaar eerder door de gemeente omgebouwd naar klaslokalen. Vanaf 1932 is het in gebruik door de Algemene meubelmakers-vakschool. Deze houdt het hier vol tot midden jaren zeventig. Jammergenoeg is daar geen beletterd beeld van in de archieven.
Links op de puilijst staat in een brede display letter 'Vleeschhouwerij van J. Vrees'. Ervoor staat nog 'electrische'. Het raam ziet er niet smakelijk uit, waarschijnlijk omdat men heeft vernomen dat het pand binnenkort gesloopt zal worden.
De familie Vrees heeft de winkel hier sinds begin jaren twintig en adverteert wekelijks in De Amsterdammer met aanbiedingen. Ook probeert men een keer de klant te lokken met een heel eigenwijze aanpak. Er staat niet meer dan 'Zie donderdagmorgen onze etalage met de lage prijzen' in de advertentie. Zo lok je de potentiĆ«le klant wel naar de winkel, is de gedachte. Maar dan moet je wel in je advertentie plaatsen wat je verkoopt! Want met slechts de omschrijving 'firma' voor je naam en adres, is dat voor de lezer niet duidelijk… Even later staan weer hun oude vertrouwde advertenties met lijstjes aanbiedingen in de krant.
De koper van het pand in 1928 merkt al snel dat het gebouw verzakt. Hij stut het dan direct met balken, maar vijf jaar later moet hij het hele blok slopen. Het lijkt erop dat dat ook het einde van slagerij Vrees is.
> JORDAAN
ELDERS IN DE STAD
Klik bij beschrijving op de link en wandel langs het beletterde verhaal.
historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
beeld: WandWoorden
wijk: Jordaan, Centrum