Rozengracht 58: DE VERZEKERDE TEGELS

Rechts staat in een statige letter waar het over gaat, namelijk de ‘Eerste Hollandse Levensverzekerings Bank’. En links staat de afbeelding hoe die bank er uitziet. Daaronder staat in het klein wie het tegeltableau heeft ontworpen en gebakken: De Distel.

Door heel de binnenstad zijn er elegante tegels te zien van plateelbakkerij De Distel. Bijvoorbeeld bij de ingang van de Diamantbeurs aan het Weesperplein, in de pui van de werkplaats van de gebroeders Van Vliet in de Grote Bickersstraat, de bereden politie aan de Overtoom en ga zo maar door.



De Distel is een kunstaardewerkfabriek die in 1895 werd opgericht door Jacobus M. Lob. Hij richt zich vooral op de vervaardiging; het ontwerpen en beschilderen van het aardewerk laat hij door allerlei kunstenaars doen. De fabriek staat begin 20e eeuw aan de Valckenierstraat, letterlijk daar waar nu het UvA gebouw is. Binnen de Art Nouveau-architectuur zijn De Distel-tegels heel hip. Op aardig wat gebouwen in het Museumkwartier in Amsterdam-Zuid zijn ze prominent aanwezig.

Even terug naar het afgebeelde pand op de tegels. Dat heet Astoria, staat op de Keizersgracht 176 en is een ontwerp van de architecten H.H. Baanders en G. van Arkel. Daar staat op het dak een soort hekwerk met de initialen van de verzekeringsbank: EHLB. Dat detail staat ook op de tegels van De Distel. Kijk en vergelijk als je in de buurt bent!

Bloemgracht 8: DE OVERVALLEN BOEKBINDER

Bloemstraat 191: DE KANT VAN TUKKER, CRAM, EBEN EN HAËZER

Nieuwe Ridderstraat: LASSCHEN, LASCHEN OF LASSEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

informatie: Stadsarchief Amsterdam; wikipedia.nl
beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Jordaan