Hembrugstraat 7 - 9: JANTJE VAN ALLES EN AMSTERDAMSE SCHOOL LETTERS

Jantje heeft zo te zien zelf zijn naam groot op de muur geschilderd boven de ingang van de winkel aan de Hembrugstraat 7. Het past niet in de Amsterdamse School stijl van het pand, een ontwerp van architect Gerrit Jan Rutgers uit 1924. Dat zie je wel terug in de belettering boven nummer 9, waar fietsenmaker Terstall 'rijwielstalling de Hembrug' in een passende vorm heeft laten aanbrengen. Omdat er geen duidelijk beeld is van hoe die naam volledig op de muur stond, heeft deze nieuwsgierige typograaf dat maar eens uitgewerkt.

Maar wie is die Jantje eigenlijk? Dat is, zoals je ziet in de advertentie 'Jantje van Alles'. Bij hem koop je in die dagen verf, vernis, stoffers, boenders, bezems, ijzerwaren, enzovoort. Hij zit er zeker sinds 1926 en heeft dan ook nog een winkel in de Staatsliedenbuurt. Deze Jantje zijn achternaam is Rosmuller en hij houdt het ondernemen heel wat jaren vol: de foto bovenaan is uit midden jaren zestig!
Door heel de stad zitten in die dagen 'Jantjes van Alles'. Onder andere op de Amstelveenseweg, op de hoek Distel- en de Van der Pekweg in Noord, aan de Egelantiersgracht in de Jordaan en de Linschotenstraat in de Zeeheldenbuurt. Het is eigenlijk een soort Action zoals wij die nu kennen, maar dan in mini vorm.


"Wij woonden op nummer 25. Ik moest van mijn moeder altijd petroleum halen bij Jantje van Alles." Anneke Boonstra

"Ik moest er altijd een onsje knoopjesdrop voor mijn opa halen." Henk Vocht

"Daar kocht ik altijd een springtouw." Willy Rietveld


Spaarndammerstraat 872: KOFFIE AAN DE HAVEN

Oudeschans 116: DE BIERBOTTELARIJ VAN DE HAAN

Zaandammerplein 50: HET JAARTAL VAN BAZEL

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Spaarndammerbuurt, West