Nieuwe Herengracht 1: SCHREEUW HET VAN HET DOEK!

Het ziet er tegenwoordig nog precies hetzelfde uit, dit pand uit eind 19e eeuw op de hoek Amstel en Nieuwe Herengracht.
Op de begane grond heeft L. Reens vanaf 1923 een café waar hij het bier van Amstel schenkt. Gesponsord door dat merk, laat hij dat duidelijk zien op de gevel met twee boven elkaar gemonteerde en beschilderde doeken. Een hand wijst naar de ingang van het café. Op de puilijsten staat links Amstel Bieren heel breed aan elkaar geschilderd en rechts een stuk smaller.


Op de dakgoot staat groot het reclamedoek van Clysma en hun Egyptian Cigarettes. En voor het café, jammergenoeg onscherp, de bestelauto van het sigarettenmerk. De package-shot van het pakje Clysma sigaretten hieronder laat duidelijk zien wat de vlekken links en rechts van de merknaam zijn: hiërogliefen.

Maar ja, de foto is gemaakt door de Dienst Bouw- en Woningtoezicht, afdeling Reclametoezicht. De gemeente was, op aandringen van onder andere de gemeenschap Heemschut, niet meer zo content met al die joekels van reclames. De stad verdiende er wel aardig wat geld aan, maar het verziekte ook het uitzicht... Waarschijnlijk is even later het doek van het dak verdwenen. De canvassen van Reens zullen ook zijn weggehaald.


PS In de archieven is weinig vindbaar over L. Reens en zijn café. Als u iets van aanvulling heeft, hoort Wandwoorden die heel graag!

Zwanenburgerstraat 19: HET WARME METAAL VAN HUNCK EN ZOON

Schippersstraat 11 - 13: BRAND IN DE RIJWIELFABRIEK!

Reguliersdwarsstraat 106: DE GARAGE VAN REMBRANDT

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl; delpher.nl; facebookvriend Albert De Wijs
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage