Nieuwe Uilenburgerstraat 1: EERDEN, SIROOP EN SWEEDEN

Waarschijnlijk stond er ooit in het kader met eronder Sweeden iets over J.A. van Eerden & Cie. en zijn rietsuikersiropen.
Want in opdracht van deze ondernemer maakt architect J.H. Werner Jr. in 1917 het ontwerp van dit pand. Op de bouwtekening staat Eerden als een nokhek op de voor- en zijkant tussen de torentjes op het dak. Dat soort displays zijn hip in die dagen. Je zag ze ook bij de meelfabriek aan de Zoutkeetsgracht waar de naam op eenzelfde manier bovenop de gevel stond. Misschien is dit plan niet meer goedgekeurd door de gemeente, want door slijtage aan de meestal stalen, maar niet roestvrije constructies donderden die geregeld naar beneden. Dus moest hier een andere oplossing worden bedacht.


Het pand is verdeeld in een remise voor paard en wagen, met erachter het pakhuis. Erboven zit het kantoor, met aan de voorkant de directie en aan de achterkant de bedienden. Daarboven zijn dan nog twee woningen.

Van Eerden, oorspronkelijk banketbakker in Zaltbommel, begint dit bedrijf in 1891 samen met Johannes van den Brink in de vennootschap J.A. van Eerden & Cie. De onderneming richt zich, naast fabricage van siroop, op bakkerszaken en koloniale waar. In de jaren twintig neemt van den Brink het bedrijf over. Zeker vanaf 1947 is de Centrale Suiker Maatschappij N.V. huurder van het perceel en verbouwt de binnenkant naar een fabriek voor chemische producten. In de jaren zeventig wordt het hele blok verbouwd tot woningen en wordt het pakhuis erachter een rijksmonument.


De naam Sweeden staat in deze vorm al op de gevel van het voorgaande gebouw, zoals je ziet op de foto van Jacob Olie hieronder uit 1863. Waarschijnlijk is het natuurstenen blok voorzichtig uit het oude muur gehaald en na de verbouwing van het hele pand in de zijmuur geplaatst. Want op de nieuwe moderne art nouveau gevel vol ornamenten, is daar natuurlijk geen plaats voor.

Rapenburg 68: DE STALLING VAN WARMENHOVEN

Egelantiersgracht 42 - 44: BOTER, KAAS EN GRIJPINK

Kalkmarkt 10: EEN MAGAZIJN van LAKENS en MANUFACTUREN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl; delpher.nl; amsterdamopdekaart.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Nieuwmarkt / Lastage