Zwanenburgerstraat 19: HET WARME METAAL VAN HUNCK EN ZOON

Door de bouw van de Stopera bestaat deze straat sinds de jaren zeventig niet meer. Dit pand aan de Zwanenburgerstraat 19 is al midden jaren zestig gesloopt. Dan staan er waarschijnlijk alleen nog maar een paar sporen op de gevel van de naam, die hier op de foto uit 1954 nog duidelijk te zien is. Boven de begane grond staat in een strakke display letter Wed J.T. Hunck & Zn. op de muur geschilderd. Rechts ernaast wordt het magazijn aan de overkant vermeld. Waarschijnlijk is deze reclame ergens in de jaren twintig aangebracht. Het genoemde magazijn loopt eind 19e eeuw al van no. 4 tot en met 8, plus Amstel 5. Daar staan volgens onderstaand artikel aardig wat gegoten fornuizen in allerlei vormen en maten ten toon. Op no. 19 en 21 wordt een groot deel van het materiaal gemaakt.

J.T. Hunck heeft zijn onderneming zeker vanaf 1840 in deze straat. In advertenties uit die tijd staat een lange lijst van wat hij allemaal levert: ijzeren meubels, ledikanten, kachels, bascules, gegoten en geslagen ijzerwaren, machinerieën, kachels, haarden en fornuizen. Na het overlijden van zijn vader neemt de zoon het bedrijf over onder de naam Wed. (van) J.T. Hunck & Zn. Men verkoopt in die dagen ook 'draaiende zomertenten' en spermaceti-olie, zogenaamd hét middel ter voorkoming van roest.

Aan het eind van de 19e eeuw richt Hunck zich vooral op 'gegoten, geslagen en geëmailleerde fornuizen', en 'voortreffelijke vulkachels en vulhaarden'. In die laatste twee gaat een ruime voorraad brandstof, waardoor ze wel een week lang warm blijven zonder bij te vullen. Men wint er zo'n twintig medailles mee, onder andere bij tentoonstellingen in het Paleis van Volksvlijt aan het Frederiksplein. De onderneming heeft in haar hoogtijdagen wel vier winkels in de stad.


In de twintigste eeuw richt men zich vooral op de verkoop van fornuizen en later centrale verwarming. Het bedrijf overleeft gelukkig de oorlog en heeft een vaste groep werknemers in dienst. Pas in 1978 verdwijnt het van de kaart, na de sloop van hun laatste panden op no. 4 en 6. Op onderstaande foto zie je dat men even daarvoor al niet meer zo ruim onderneemt als voorheen.

Wat je toch weer allemaal leert van je (verdwenen) Mokum met het uitzoeken van wat belettering op een oude foto.



Zwanenburgwal 54 - 56: WEENING BOUWT EROMHEEN!

Tweede Looiersdwarsstraat 16 en Akoleienstraat 2: DE BRANDSTOF VAN MARCUS

Nieuwe Herengracht 1: SCHREEUW HET VAN HET DOEK!

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl; nha.courant.nu; wikipedia.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage