Herengracht 159: GRASVELD EN ZIJN ZIJDEN LINTEN


Op ooghoogte op de pui van Herengracht 159 zijn ineens resten zichtbaar van een elegant geschilderd naambord uit het eind van de 19e eeuw. Bovenaan staat in een script letter W.J.J. Grasveld, daaronder in een Didot lettertype 'zijden linten en mode artikelen'.

Van de monumentendienst van de gemeente kreeg de eigenares afgelopen jaar de opdracht om de gevel terug te brengen in originele staat. Een van de items op hun lijst was het verwijderen van de verf op het natuursteen van het souterrain. Toen het schildersbedrijf daar mee bezig was ontdekten zij dat op een klein vlak rechts, onder de verf nog een belettering van lang geleden stond. Voorzichtig hebben zij alles schoongemaakt en bij de eigenares erop aangedrongen de letters te laten herstellen. Daarvoor heeft ze contact opgenomen met WandWoorden en als alles goed gaat dan wordt dit jaar (2023) de tekst in originele vorm door een restaurateur teruggetoverd.



Maar wie is die W.J.J. Grasveld?
Zijn oorsprong ligt in Haarlem. Daar verkopen zijn gezusters Grasveld al in 1869 zijde en fluweel. Vijftien jaar later neemt de heer G. Rolling hun winkel aan de Grote Houtstraat over. W.J.J. Grasveld vestigt zich daarop met zijn familie en zijn zijden waren in Amsterdam aan de Herengracht. Hij is dan al twintig jaar getrouwd en heeft vijf kinderen. Tot het begin van de 20e eeuw verkoopt de onderneming vanuit dit adres zijden linten en stoffen, kanten, hoeden, bloemen en veren. Maar geen van zijn nazaten neemt het magazijn over. Het overgebleven materiaal komt in de uitverkoop. Als Grasveld even later overlijdt, worden de resterende goederen geveild bij De Zwaan, even verderop aan de Keizersgracht. Eind van dat jaar gaat ook het volledige pand in de verkoop. Ma Grasveld zal wellicht bij een van hun kinderen onderdak hebben gevonden.




Nieuwezijds Voorburgwal 69 -73: DE TIJD GEDRUKT

Rozengracht 222: SCHREEUW HET VAN DE MUUR!

Mozes en AƤronstraat 3: HET FILIAAL VAN LINDEMAN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

informatie: Stadsarchief Amsterdam; data.amsterdam.nl; delpher.nl; Richard Hengeveld
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Grachtengordel - West