Muiderstraat 29: STOP, DENK AAN ASPIRIN!

Muiderstraat 29, 2022

Muiderstraat 29, 1928

Midden jaren twintig van de vorige eeuw runt Casper Blokzijl aan de Muiderstraat 29 zijn drogisterij Hortus. De naam staat netjes geschilderd op het etalageraam, net als op de deur het logo van het wasmiddel Persil. Aan de pui is het uithangbord gemonteerd van de Duitse medicamenten leverancier Bayer, met daarop de verwijzing naar hun belangrijke uitvinding: 'Stop! Denk aan Aspirin'. De foto is gemaakt door de Dienst Bouw- en Woningtoezicht; afdeling Reclametoezicht. En niet alleen van deze pui heeft men toen de Bayer lichtbak vastgelegd, ook die op de Herenstraat en op de Gravenstraat zijn gefotografeerd, zie hieronder.
Men lijkt dus niet content met het item. Maar waarom? Als je goed kijkt op de Muiderstraatfoto zie je even verderop een veel groter uithangbord. Die zal maar op je kop vallen. En die vind je niet terug in het archief van Reclametoezicht. Zal het dan het feit zijn dat het een lichtbak is? Maar hij werkt allang niet meer op gas; elektriciteit en de daarbij horende lamp zijn sinds decennia al de standaard. Lijkt het soms teveel op een omgedraaid verkeersbord? Maar verkeersborden bestaan er in die dagen nog nauwelijks.
In ieder geval zie je in de andere foto van de gevel dat het bord weg is.
Op die twee foto's staat geen datum. Het kan dus ook zijn dat die met het kruisje eerder is gemaakt en gewoon aangeeft waar de lichtbak moet komen. En dat Reclametoezicht daarna alles opnieuw heeft gefotografeerd om te checken of het wel op de juiste plek geplaatst is? Of zoiets?

Om hoofdpijn van te krijgen… Waar zijn mijn aspirines?


Muiderstraat 29, 1928

Muiderstraat 29, 2024

Herenstraat 5, 1928

Gravenstraat 20, 1928

Nieuwe Amstelstraat 2: GEMENGD WINKELEN!

Tweede Jan Steenstraat 31: MODIEUZE HOEDEN

Valkenburgerstraat 132: DEKSCHUITEN EN SLOPEN

WAAR ZIJN WANDWOORDEN zie het op deze kaart


WANDEL MET WANDWOORDENHIP IN WANDWOORDEN

WAT ZIJN WANDWOORDENWIE IS WANDWOORDEN

facebookinstagram

historisch beeld en informatie: Stadsarchief Amsterdam; delpher.nl
huidig beeld: WandWoorden
wijk: Centrum, Nieuwmarkt / Lastage